fbpx
European Western Balkans
Politika

U EP u utorak debata o medijskoj sceni u Srbiji i regionu

Evropski parlament

BRISEL – U Evropskom parlamentu početkom naredne sedmice biće održana debata o medijskoj situaciji u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a u organizaciji neformalne grupe “Prijatelji Srbije”.

Tom prilikom, u utorak 5. decembra, biće predstavljena analiza “Kvartalnog medijametra” na temu razvoja štampanih medija u Srbiji, nakon čega će učesnici debate moći da razmene mišljenja s timom tog istraživačkog i naučno-stručnog projekta i drugim učesnicima iz oblasti medija.

Na sastanak u Briselu, čiji su domaćini predstavnici grupe “Prijatelji Srbije” Franc Bogovič i Emilijan Pavel, pozvani su predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zemalja EU, koji rade na području Zapadnog Balkana.

“Kao neformalna grupa ”Prijatelji Srbije”, mi svi pomno pratimo razvoj situacije u oblasti medija i očekujemo napredak. Ponekad smo suočeni sa velikim brojem informacija o mogućim neregularnostima, ali se one retko sakupljaju putem sistematskog istraživačkog procesa”, navode organizatori.

“Medijametar” je istraživački i naučno-ekspertski projekat uspostavljen 2015. s ciljem da prati razvoj štampanih medija u Srbiji, u cilju poboljšanja profesionalnih i etičkih standarda medijskog izveštavanja i analiza.

Rezultat je baza podataka koju mogu koristiti svi učesnici u javnom životu kada analiziraju srpske medije.

Projekat “Medijametar” ima za svrhu da pruži analizu profesionalnih aspekata uređivanja štampanih medija, uključujući njihovu sposobnost ili nesposobnost, spremnost ili nespremnost da prate, podržavaju ili kritikuju važne tendencije i elemente javne politike.

U te tendencije i elemente spadaju stav prema EU, SAD i Rusiji, prema susedima i regionu, prema ekonomskim promenama, prema NATO-u, savezu s Rusijom i vojnoj neutralnosti, stav u pogledu prošlosti, ali i nauke, obrazovanja, zdravstva, vojske, policije, pravosudnog sistema i crkve, kao i stav prema sadašnjoj vladi i opoziciji.

Povezani članci

Borelj pozvao vlast i opoziciju da se sporazumeju oko izbornih uslova

EWB

Mogerini: Ono što se dogodilo ne sme se ponoviti

EWB

Gojković: Fajon je uvredila građane Srbije

EWB