fbpx
European Western Balkans
Evropa

U EU počinje primena kovid sertifikata o vakcinaciji sa ograničenim važenjem

Granični prelaz Horgoš; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BRISEL – Od danas u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije, piše RTS iz Brisela i napominje da u EU, kada je u pitanju buster doza, za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata, prenosi FoNet. 

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije, koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od devet meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida, koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze.

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade sa pravilom EU.

Od danas se primenjuju i nova pravila u vezi sa kodiranjem sertifikata, tako što će se buster doza evidentirati kao 3/3 nakon primarne serije vakcinacije od dve doze, odnosno 2/1 nakon vakcinacije jednom dozom, odnosno nakon jedne doze i oporavka od infekcije.

U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja sertifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU.

Povezani članci

Zvaničnici Srbije pomno prate EU izbore, najviše interesovanja za sastav Komisije

EWB

Osam država EU traže od Mogerini da suzbije propagandu Rusije

EWB

EU od danas ima 27 članica

EWB