fbpx
European Western Balkans
Pregovori

U junu moguće otvaranje još nekoliko poglavlja

BRISEL – Malta kao zemlja koja predsedava EU radi na otvaranju još nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Unijom do kraja juna, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Evropskom savetu kažu da je moguće da nova poglavlja budu otvorena na Međuvladinoj konferenciji 20. juna u Luksemburgu.

”Malteško predsedavanje radi na nekoliko poglavlja za koje se nadamo da će biti otvorena na Međuvladinoj konferenciji do kraja našeg predsedavanja dakle tokom juna”, potvrdio je za Tanjug portparol Malteškog predsedavanja Kasar Anis.

Maltežani koji predsedavaju EU u prvih 6 meseci ove godine kažu da su trenutno u toku pregovori među zemljama članicama o tome koja će poglavlja biti otvorena i za koji datum će se zakazati nova Međuvladina konferencija EU i Srbije.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je ”gotovo izvesno” otvaranje dva poglavlja – 29 koje se odnosi na carinsku uniju i poglavlja 7 o intelektualnoj svojini.

U Evropskom savetu kažu da se u radnim telima EU razgovara i o poglavlju 30 koje se bavi usklađivanjem zakonodavstva u okviru ekonomskih odnosa Srbije sa inostranstvom.

”Znamo da Malteško predsedavanje jako želi da se u njihovom terminu organizuje još jedna Međuvladina konferencija sa Srbijom. Ona još nije zakazana u ovom trenutku. Ako je bude pretpostavljamo da će to biti 20. juna posle sastanka Saveta ministra opštih poslova u Luksemburgu”, kažu za Tanjug u diplomatskim izvorima Evropskog saveta.

U Evropskom savetu kažu da je za 20. jun posle podne “već rezervisan” termin za otvaranje još najmanje jednog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom i da se čeka potvrda zemlja članica EU za zakazivanje konferencije i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Predstavnici 28 zemlja članica u narednim danima trebalo bi da u okviru radnih grupa u Briselu razgovaraju i daju ”zeleno svetlo” za novi korak Srbije na putu ka članstvu u EU. Srbija je u okviru pristupnih pregovora o članstvu u EU otvorila 8 poglavlja od koji su 2 privremeno zatvorena.

Povezani članci

Joksimović: Ima šanse za poglavlja 29 i 7 do kraja juna

EWB

Miščević: Srbija je učinila sve da bi došlo do nastavka dijaloga

Emina Muminović

Izrada nacrta strategija nacionalne bezbednosti i odbrane nije bila inkluzivna

EWB