fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

U Kovačici predstavljeni uslovi za korišćenje IPARD fonda

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

KOVAČICA – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su u Kovačici južnobanatskim poljoprivrednicima i prerađivačima predstavili uslove i kriterijume po kojima mogu da koriste IPARD fond za finansiranje svojih investicija. Bilo je reči i o programima subvencija koje se daju iz republičkog i pokrajinskog budžeta.

Predstavnici ovog ministarstva detaljno su proizvođačima i prerađivačima predstavili kriterijume, uslove i neophodnu dokumentaciju da bi konkurisali za novac iz EU, preneli su mediji.

“Možda još uvek nisu pristupili analizi svih uslova i potrebne dokumentacije, a čini nam se da pojedini proizvođači možda čekaju da vide da li će njihov komšija podneti zahtev i dobiti sredstva iz ovog programa. Verujemo da će kada se tako nešto desi i ostali brže reagovati”, rekao je Slobodan Živanović, Ministarstvo poljoprivrede komentarišući brojna pitanja poljoprovrednika.

“Smatram da onim velikima koji imaju preko 100 hektara zemlje nije potrebna tolika pomoć kao ovim malim poljoprivrednicima koji treba da prežive ovo vreme i naprave neki kapital kako bi mogli da uđu spremni u tržišnu utakmicu”, rekao je Dragan Jovanov, član Opštinskog veća Crepaje.

Rok za konkurisanje na prva dva IPARD poziva ističe 26. februara. Ministarstvo će u martu raspisati konkurs za sredstva iz EU za nabavku opreme za prerađivače, a tokom leta za primarne proizvođače koji žele da izgrade objekte ili nabave traktore, opremu i mehanizaciju.

Povezani članci

50 miliona evra iz IPARD programa za poljoprivrednike u Srbiji

EWB

Dug put do usklađivanja sa poljoprivrednom politikom EU

Katarina Anđelković

Poljoprivredi do 2020, 175 miliona evra bespovratno iz EU

EWB