fbpx
European Western Balkans
Vesti

U Londonu o tešnjoj saradnji na Zapadnom Balkanu

London; Foto: pixabay

LONDON – Samit lidera Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, počeće danas u Londonu konferencijom šefova diplomatija, a sutra će o regionalnoj saradnji razgovarati premijeri.

Berlinski proces je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da Zapadni Balkan približi EU, ali i podstakne saradnju u samom regionu.

Teme dosadašnjih susreta, koji su održani u Berlinu, Beču, Parizu i Trstu, bile su vezane za jačanje regionalne saradnje, ali je sve bilo zasenjeno izbegličkom krizom i krizom u EU.

Za londonski samit predviđeno je da se razgovara o bezbednosti, rešavanju otvorenih pitanja poput nestalih osoba i privredna saradnja.

Nevladine organizacije imaće debatu sa najvišim predstavnicima država regiona o najbitnijim pitanjima Zapaqdnog Balkana.

Uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija, čiji je domaćin ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da je, osim konkretnih projekata, suština sastanka u okviru Berlinskog procesa i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

“Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU”, rekao je ministar za RTS.

Sutra će britanska premijerka Tereza Mej biti domaćin liderima sa Zapadnog Balkana, a na skupu će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Na Samitu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Posle zvaničnog završetka Samita o Zapadnom Balkanu, za sve šefove delegacija biće upriličen prijem, čiji će domaćin biti Čarls, Princ od Velsa.

Sledeći Samit u okviru Berlinskog procesa, kako je najavljeno, biće održan iduće godine u Poljskoj.

Povezani članci

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

EWB

Boris Džonson podneo ostavku

EWB

Ton iznet u pismu Mej EU pozdravljen

EWB