fbpx
European Western Balkans
Evropa

U Mađarskoj izglasane vanredne mere, uvedena vladavina dekretima

Viktor Orban; Foto: Wikimedia Commons

BUDIMPEŠTA – Mađarski Parlament danas je sa 137 glasova za i 53 glasa protiv izglasao zakon o vanrednom stanju tokom epidemije koronavirusa, koji ne sadrži vremensko ograničenje. Prema odredbama zakona, Vladini dekreti mogu da suspenduju pojedine zakone, a izbori ne mogu da se održe dok traje vanredno stanje.

Pročitajte i: Neograničena vladavina dekretima: Orbanova vlada poslala zakon o vanrednom stanju u parlament

Pažnju izazivaju i kazne od pet godina zatvora za “širenje lažnih vesti” i osam godina zatvora za kršenje karantina. Kritičari ocenjuju da ove mere mogu biti zloupotrebljene protiv nezavisnih novinara.

Premijer Viktor Orban, s druge strane, obećao je da će se mere sprovoditi “razumno i proporcionalno”, prenosi BBC.

Predlagač zakona, ministarka pravde Judita Varga, napisala je prošle nedelje u autorskom tekstu za Politko da su u pitanju mere usmerene na zaštitu života i zdravlja stanovništva u kontekstu pandemije COVID-19, kao i da nema govora o “preuzimanju vlasti”, jer zakon ne sprečava Parlament da kontroliše Vladu, niti da povuče vanredno stanje.

Međutim, Parlament je ranije najavio da se neće sastajati zbog epidemiološle situacije.

Protiv zakona glasala je gotovo cela opozicija. Međutim, vladajući Fides ima gotovo dvotrećinsku većinu u parlamentu nakon izbora iz 2018.

Nekoliko komentatora, uključujući i bivšeg premijera Italije Matea Rencija, pozvalo je Evropsku uniju da zbog ovog poteza izbaci Mađarsku iz svog članstva. Takav mehanizam ne postoji u osnivačkim ugovorima EU, podseća Politiko. Međutim, moguće je suspendovati glasačka prava državi članici, s tim što tu meru moraju da podrže sve ostale.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnders izjavio je ranije da će Komisija oceniti usklađenost zakona sa principima vladavine prava.

Povezani članci

Evropski parlament: Plenković o budućnosti Evrope, rasprava o Hagu

EWB

Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

EWB

Mišel Barnije predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu

EWB