fbpx
European Western Balkans
Društvo

U Misiji Srbije pri EU izložba u čast Ivi Andriću

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – U zgradi Misije Republike Srbije pri EU u Briselu predstavljena je izložba ”Ivo Andrić pisac i diplomata”.

Izložba je deo dvodnevnog međunarodnog programa koji su u čast 125. godina od rođenja poznatog jugoslovenskog nobelovca i diplomate organizovali Misija Republike Srbije pri EU, Muzej grada Beograda i briselska Kancelarije Autonomnog regiona Friuli Venecia Ðulija.

Izložbu posvećenu liku i delu Ive Andrića večeras je zgradi Misije Republike Srbije pri EU otvorila ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović, a okupljenim zvanicama obratila se i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

”Ova izložba je pokušaj da se dve karijere Ive Andrića, književna i diplomatska, ukrste i međusobno jedna drugu odbrane- književnost od politike, diplomatija od sasvim ličnog stava pisca”, izjavila je na otvaranju izložbe Tatjana Korićanac.

Izložba je premijerno realizovana 2011. godine povodom obeležavanja 50. godina od dodeljivanja Novelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Do danas je gostovala u brojnim evropskim prestocama, institucijama i centrima kulture u regionu, uključujući ambasadu Republike Srbije u Rimu, Ujedinjene nacijije u Ženevi, Kulturni centar Srbije u Parizu, Britansku biblioteku, Nacionalnlnu biblioteku Grčke, Centralnu gradsku biblioteku u Madridu Hombult univerzitet u Nemačkoj, Likovnu galeriju u Sarajevu, Muzej u Travniku i druge.

Drugog dana postavke planirano je i predavanje o Ivi Andriću koje će se održati u briselskoj Kancelariji autonomnog regiona Friuli Venecia Ðulija.

Povezani članci

Otvoren Festival evropskog filma u Nišu

EWB

Nacrt zakona o azilu – usklađivanje sa pravom EU

EWB

CIVICUS: Srbija na listi država u kojima su ozbiljno ugrožene građanske slobode

EWB