fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

U Mladenovcu počela najveća vežba Srbije i NATO za vanredne situacije

Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – U Mladenovcu je juče počela međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija “SRBIJA 2018”, čijoj su ceremoniji otvaranja prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRCC).

Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

Britanska agencija Rojters izvestila je danas o vežbama NATO i Srbije nadomak Beograda, navodeći da je reč o “najvećim vežbama te vrste” u kojima učestvuju timovi za vanredne situacije naše zemlje i Severnoatlantske alijanse.

U izveštaju iz Beograda, Rojters primećuje da su današnje vežbe usledile svega nekoliko dana nakon što su vazduhoplovne snage Srbije i Rusije održale obuku za borbene misije u vojnoj vazduhoplovnoj bazi kod Beograda.

“Stotine vatrogasaca, spasilaca i medicinskih timova okupilo se danas nedaleko od Beograda kako bi se uhvatili u koštac sa simuliranim požarima, zemljotresima, saobraćajnim nezgodama i hemijskim katastrofama”, tako Rojters opisuje tekuće vežbe Srbije i NATO.

Britanska agencija prenosi izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je u Mladenovcu rekao da je svrha trodnevnih vežbi pružanja odgovora na vanredne situacije, pod nazivom “Srbija 2018”, da se našoj zemlji pokažu prednosti saradnje sa NATO.

Rojters navodi da je Srbija jedna od malobrojnih balkanskih država koje nisu u sastavu 29-člane Alijanse, te da je NATO ostao veoma nepopularan u našoj zemlji otkako je 1999. izveo vazdušnu kampanju kako bi srpske snage isterao sa Kosova.

U izveštaju se, međutim, napominje da je Srbija potpisala sporazume o saradnji sa Alijansom i da učestvuje u redovnim zajedničkim manifestacijama i vežbama.

Rojters navodi i da Vlada u Beogradu balansira između težnje da se pridruži EU i bliskih veza s tradicionalnom saveznicom Rusijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

“Želim da se zahvalim generalnom sekretaru NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti”, rekao je predsednik.

Povezani članci

Lajčak: Živimo u eri prepunoj sukoba, moramo naći odgovore

EWB

Trostruka pretnja napretku Balkana ka EU i NATO

EWB

Mičel: SAD i EU žele reformisan Balkan na putu ka EU

EWB