fbpx
European Western Balkans
Društvo

U Pirotu održan Sajam EU projekata

Ksenija Milenković; Foto: Kancelarija za evropske integracije

PIROT – Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ na kom je predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji, održan je danas u sportskoj hali „Kej“ u Pirotu u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije Vlade RS i Grada Pirota, saopšteno je iz Evropskog progresa.

Na Sajmu je najavljeno da će, uz finansijsku podršku EU vrednu preko tri miliona evra, u narednom periodu biti sprovedeni infrastrukturni projekti u 14 lokalnih samouprava ovog regiona, u okviru programa „Evropsko partnerstvo sa opštinama“, kao dela Evropskog PROGRESA.

„Pirot je odličan primer uspešnog korišćenja pomoći Evropske unije. To je jedna od najuspešnijih opština u privlačenju sredstava iz EU fondova i realizaciji EU projekata”, istakao je Oskar Benedikt vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji, otvarajući Sajam EU projekata u Pirotu.

On je podsetio da godišnja bespovratna pomoć EU Srbiji iznosi oko 200 miliona evra i da je za poslednjih 15 godina ta podrška dostigla cifru od tri milijarde evra.

Ksenija Milenković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije istakla je da se u Srbiji veoma uspešno sprovode projekti i koriste evropska sredstva iz Programa prekogranične saradnje sa Bugarskom.

„Pored prekogranične saradnje obezbeđena je i višemilionska podrška kroz program Evropski PROGRES, namenjena unapređenju infrastrukture na jugu Srbije, pre svega za bolnice, škole, vrtiće, poslovne zone. Danas smo dodelili sertifikate za 14 novih projekata koji su ugovoreni kroz Nacionalni program IPA 2013, prvi koji se sprovodi u decentralizovanom upravljanju EU sredstvima”, dodala je ona.

Na Sajmu EU projekata predstavljeno je više od 40 aktivnih projekata koje finansijski podržava EU u ovom delu Srbije.

Najzastupljeniji su bili projekti prekogranične saradnje sa Bugarskom kao i oni koji su deo programa Evropski PROGRES, po kom je ovaj kraj i prepoznatljiv ali su građani mogli da se informišu i o oblicima podrške EU malim i srednjim preduzećima, unapređenju zapošljavanja, pomoći socijalno ugroženim kategorijama i drugim primerima pomoći.

Tokom Sajma organizovane su tri tematske tribine na kojima je bilo reči o konkretnim koristima koje građani mogu ostvariti učešćem Srbije u različitim EU programima.

Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji i 14 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja posetili su pre otvaranja Sajma EU projekata, srednjevekovnu tvrđavu Kale u Pirotu za čiju je rekonstrukciju EU obezbedila 500.000 evra.

Tom prilikom Benedikt je poručio da veruje da će Pirot rekonstrukcijom tvrđave uspeti da poveća turistički potencijal grada i okoline.

Povezani članci

Međak o pristupanju EU do 2026: Sve reforme bi morale da se završe do 2023.

FoNet

EU ne može da priušti da ne sasluša doprinose sa Zapadnog Balkana

EWB

Analiza evrointegracija Srbije: Napredak minimalan i u suprotnosti sa proklamovanim ciljem učlanjenja u EU

EWB