fbpx
European Western Balkans
Društvo

U ponedeljak predstavljanje godišnjeg izveštaja “Stanje demokratije u Srbiji 2020”

Dom Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Centar savremene politike / European Western Balkans u ponedeljak će predstaviti svoj četvrti godišnji izveštaj iz senke o stanju demokratije u Srbiji.

Cilj izveštaja, koji će biti objavljen na srpskom i engleskom jeziku, jeste analiza i “dopuna” pet oblasti koje Evropska komisija prati u svojim izveštajima o Srbiji: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja. U pitanju su politički kriterijumi za članstvo države kandidata u Evropskoj uniji.

Prethodnih godina, izveštaji su zabeležili pogoršavanje uslova za održavanje slobodnih i fer izbora, pogoršavanje kvaliteta rada Narodne skupštine, kao i sve lošije uslove za slobodno delovanje organizacija civilnog društva i profesionalnih medija.

Pročitajte: Objavljen izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji 2019”

Ovogodišnje “Stanje demokratije u Srbiji” pokriva period od 1. oktobra 2019. do 31. avgusta 2020. Ovaj period uključuje i uvođenje vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19, održavanje izbora koji je bojkotovala većina opozicije, nasilne proteste početkom jula i druga dešavanja od značaja za političke kriterijume za članstvo u EU.

Za razliku od prethodnih godina, objavljivanje ovogodišnjeg “Stanja demokratije” biće direktno praćeno objavljivanjem samog izveštaja Evropske komisije, koje je najavljeno za 6. oktobar 2020. Objavljivanje ova dva izveštaja u kratkom razmaku pruža priliku za njihovo detaljno poređenje.

Prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije bio je vrlo kritičan kada je reč o stanju u političkim kriterijumima u Srbiji, a posebno je istaknuto pogoršavanje rada parlamenta.

Povezani članci

Udruženja građana: Ostavke Gašića i Vulina su početni korak za suštinsku reformu bezbednosnog sistema Srbije

EWB

Istraživanje: Većina građana Srbije smatra da Zapad promoviše dekadenciju

EWB

Istraživanje Ministarstva za evropske integracije: Za članstvo u EU 55% građana

EWB