fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

U Prištini danas dve odvojene sednice parlamenta

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – U Prištini se danas održavaju dve odvojene sednice parlamenta – jednu je sazvala vlada premijera Ramuša Haradinaja i na njenom dnevnom redu je vladin predlog tima za dijalog sa Beogradom, s Fatmirom Ljimajem na čelu, a potom i vanredna sednica parlamenta na zahtev opozicije, o nacrtu rezolucije opozicije, kojom bi se Hašim Tači onemogućio da dalje vodi briselski dijalog.

Zbog svega toga u kosovskom parlamentu i javnosti vlada velika konfuzija, a opozicija smatra da je Haradinaj naglo sinoć odlučio da formira pregovarački tim za dijalog sa Beogradom kako bi sprečio donošenje najavljene rezolucije koja bi Tačija onemogućile da nastavi dijalog.

Potez Haradinaja sa novoformiranim timom za dijalog se u Prištini tumači kao izraz nepoverenja vlade u Tačija, preneli su prištinski mediji.

Najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova odlučio je da ne prisustvuje sednici parlamenta sazvanoj na zahtev vlade, a isto su uradili i poslanici pokreta “Samoopredeljenje!”.

Prema pisanju portala Koha, nakon što je Haradinajeva vlada formirala novi tim za dijalog sa Beogradom, otvorena su mnoga pitanja.

Haradinaj, naime, navodi se, sinoć nije mogao da precizira koji bi mandat imao vladin tim, odnosno da li će to biti jedino telo koje će predstavljati Prištinu u završnoj fazi dijaloga ili će to biti tim koji će raditi paralelno sa Tačijem ili će, možda, raditi zajedno.

Portal navodi i da je tokom jutra odlazeći američki ambasador u Prištini Greg Delavi posetio predsednika parlamenta Kadrija Veseljija i zadržao se sa njim u kraćem razgovoru.

Inače, vlada je za članove pregovaračkog tima, pored Ljimaja, predložila Envera Hodžaja kao njegovog zamenika i Bedžeta Pacolija, Mahira Jagčilara, Avnija Arifija i Dardana Gašija.

Povezani članci

Šta su sastanci u Vašingtonu i Briselu doneli normalizaciji odnosa Beograda i Prištine?

Sandra Maksimović

Solana: Vučić i Tači ubrzali pregovore

EWB

Ambasade SAD u Srbiji i Kosovu: Sporazum o normalizaciji treba postići u 2019.

EWB