fbpx
European Western Balkans
Društvo

U Srbiji potrebna borba protiv korupcije u samom sistemu borbe protiv korupcije

Panel diskusija u okviru konferencije "Osnove na prvom mestu"; Foto: EWB

BEOGRAD – Veliki broj građana Srbije skeptičan je prema mogućnosti efikasne borbe protiv korupcije, pokazuje istraživanje koje je danas predstavio Centar savremene politike. Učesnici panel diskusije su istakli da je najveći problem kada je reč borba protiv korupcije u Srbiji nedostatak kritičke javnosti i korumpiranost samih sistema borbe protiv korupcije.

Istraživanje je predstavljeno u okviru konferencije “Osnove na prvom mestu: Stanje demokratije i borba protiv korupcije u Srbiji”, održane danas u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja iz Izveštaja o proceni korupcije u Srbiji za 2023. godinu, koji je objavio Centar savremene politike u okviru Seldi mreže.

Prema nalazima istraživanja, koje je sprovedeno u 2023. godini, 50% ispitanika veruju da će korupcija uvek postojati u Srbiji, a 11,4% veruje da se široko rasprostranjena korupcija ne može suzbiti.

Nešto je optimističnije 42,2% ispitanika, koji smatraju da se korupcija može donekle ograničiti, dok 33,1% smatra da se može značajno smanjiti.

Kada je reč o raširenosti korupcije među javnim funkcionerima, 10% građana veruje da su skoro svi uključeni u koruptivne aktivnosti, 41,2% da je većina uključena a 35% da je nekolicina uključena.

Kada je reč o konkretnim funkcijama, preko 60% ispitanika veruje da su ministri i narodni poslanici u Srbiji korumpirani. Da su policijski službenici korumpirani smatra 60,1%, sudije 61,% a tužioci 59,7%.

Oko 15% građana Srbije izjasnilo se da su im direktno traženi novac, pokloni ili usluge od strane zaposlenih u javnom sektoru, a oko 25% da im je to traženo indirektno.

Komentarišući ove stavove građana Srbije, Zlata Đorđević, istraživačica Transparentnosti Srbija, rekla je da se percepcija se može promeniti dobrim radom institucija.

“Problem je što su institucije urušavane i slabljene umesto da su jačane. One su danas tako krhke da, ako bismo malo jače dunuli, one bi nestale”, rekla je Đorđević.

Ona je dodala da su četiri ključne preporuke Transparentnosti Srbija za suzbijanje korupcije iz 2011. godine ponovljene u njihovom novom istraživanju o nacionalnom sistemu integriteta 2023. godine, te da su to izgubljene godine.

Foto: EWB

Tužilac Predrag Milovanović, član Udruženja tužilaca Srbije, rekao je da u srpskom tužilaštvu postoji autocenzura, u slučajevima kada vidite da ćete udariti u zid i da će policija otkazati poslušnost.

“Autocenzura je opšte mesto, kada god imate politički osetljive predmete”, rekao je Milovanović.

On je istakao da će tužilaštvo će biti nezavisno kada građani budu visoko vrednovali tu nezavisnost.

“Polažem nade u kritičku javnost, ali ona u Srbiji postoji samo u obrisima”, rekao je Milovanović.

Značaj javnosti istakao je i Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-ja. On je rekao da bez javnosti nema borbe protiv korupcije, jer u tom slučaju veći deo glasača da glasa za korumpirane, a drugi će se povući.

“Naš prioritet treba da bude borba protiv korupcije u sistemu borbe protiv korupcije – ne može lekar koji nosi virus da leči”, rekao je Gavrilović.

Novinar BIRN-a Radmilo Marković opisao je slučajeve koji pobuđuju sumnju na korupciju, poput deljenja sredstava glasačima od strane partijskih aktivista, koji na društvenim mrežama tvrde da ta sredstva potiču iz njihovih privatnih izvora.

“Samo jednog treba da pitamo „druže odakle ti pare“ pa da vidimo dokle se to odmotava. To je vrlo jednostavno iz mog ugla”, rekao je Marković.

On je dodao da istraživački novinari frustracija koju mi osećamo, jer šta god da napišu, ništa se ne dešava.

Prema Markoviću, potrebno je “iz početka” graditi informativni program RTS-a i izabrati novi Savet REM-a, ali ne u trenutnoj podeli karata – jer bi onda na ista mesta došli gori ljudi.

Povezani članci

Analiza evrointegracija Srbije: Napredak minimalan i u suprotnosti sa proklamovanim ciljem učlanjenja u EU

EWB

Koalicija “prEUgovor”: Bez vidljivih napredaka u vladavini prava u proteklih šest meseci

EWB

Evropa razlika ili različita Evropa – Imamo li izbor?

EWB