fbpx
European Western Balkans
Društvo

U utorak konferencija ISAC fonda o spoljnoj politici EU i Srbije

Beograd; Foto: Flickr / Milos Bogdanovic

BEOGRAD –  Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) organizovaće u utorak sedmu po redu godišnju konferenciju o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i njenom uticaju na proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Tokom konferencije po nazivom “ZSBP i pristupanje Srbije EU: ranjivosti i otpornost” osim što će se razmatrati i razgovarati o usklađenosti Srbije sa deklaracijama i merama spoljne i bezbednosne politike EU, tema će biti i analiza nekih od najvažnijih odluka sa kojima se Srbija uskladila, kao i onih sa kojima nije.

Nakon razgovora o spoljnopolitičkom pravcu uslediće prezentacija i diskusija o nedavnoj objavljenoj studiji ISAC fonda zajedno sa partnerima iz GLOBSEC-a, o ranjivosti država Zapadnog Balkana na ruski i kineski uticaj.

Prema rezultatima ove studije, više od dve trećine građana Srbije smatra da zapadne zemlje, pod velom “građanskih sloboda”, promovišu moralno koruptivni i dekadentni način života. Rezultati istraživanja pokazuju da se ni u jednoj izjavi predstavnika vlasti ne može čuti negativan kritički ton prema Kini. Osim toga Kina se ubraja u prirodne saveznike, gde čak 84 odsto ispitanika ne smatra da Kina predstavlja pretnju po Srbiju, odnosno njih čak 59 odsto smatra da je Kina, pored Rusije, najznačajniji strateški partner Srbije.

Konferencija ISAC fonda počinje sutra u 10h, a dođaj će biti organizovan u hibridnom formatu.

Povezani članci

BIRODI: Najveći uticaj na izbore imao predsednik Srbije kao neizborni akter

EWB

Odgovornost vlada neophodna za uspeh Berlinskog procesa

EWB

Beogradski bezbednosni forum 2019: Ima li nade za pravdu u podeljenom svetu?

EWB