fbpx
European Western Balkans
Društvo

U utorak panel o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma

Bled Strategic Forum; Photo: Flickr / Bled Strategic Forum

BLED – Trinaesti godišnji Bledski Strateški Forum otpočeo je danas govorima najviših slovenačkih zvaničnika. Jedna od tema 24 panela ovog izdanja Foruma, u utorak 11. septembra, biće i budućnost Zapadnog Balkana.

Panel, punog naziva “Zapadni Balkan: Izgubljene godine ili nova nada?” organizovan je u partnerstvu sa Evropskim Fondom za Balkan (EFB) i biće posvećen političkim aspektima evropskih integracija regiona.

“Pre pet godina, bila je dovoljna samo jedna rečenica predsednika Evropske komisije da probudi sumnje i strah povodom vere u politiku proširenja i Zapadni Blakan. Posle nekoliko godina nesigurnosti, ponovo je jedna rečenica istog predsednika bila dovoljna da oživi nadu i entuzijazam regiona, koji je u prošlosti mnogo više ulagao u spoljni izgled nego u unutrašnje reforme”, stoji u najavi panela.

Pitanja na koja će učesnici pokušati da odgovore jesu na koji način će godine slabog napredovanja biti zamenjene brzom i uspešnom transformacijom društva; da li će političke elite biti spremne da se prihvate reformi koje bi ih mogle koštati privilegija i funkcija; može li civilno društvo da pokreće i vodi računa o ovim promenama.

Moderator panela biće Tim Džuda, novinar britanskog Ekonomista i pisac, višedecenijski proučavalac Balkana. Uvodni govor održače Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Među ostalim govornicama biće i Florijan Biber, profesor Istorije i politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG), ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, potpredsednik vlade Kosova Enver Hodžaj, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, i drugi.

Povezani članci

Udruženja građana: Ostavke Gašića i Vulina su početni korak za suštinsku reformu bezbednosnog sistema Srbije

EWB

OCD: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

EWB

Diskusija: Nastavljeni negativni trendovi u oblasti vladavine prava, zbog stalnih izbora izgubljeno dosta vremena

EWB