fbpx
European Western Balkans
Društvo

U utorak predstavljanje petog godišnjeg izveštaja “Stanje demokratije u Srbiji 2021”

Protesti ispred Narodne skupštine Srbije; Foto: Twitter / nedavimobgd

BEOGRAD – Centar savremene politike / European Western Balkans u utorak, 5. oktobra 2021, predstaviće svoj peti godišnji izveštaj iz senke o stanju demokratije u Srbiji.

Cilj izveštaja, koji će biti objavljen na srpskom i engleskom jeziku, jeste analiza i “dopuna” pet oblasti koje Evropska komisija prati u svojim izveštajima o Srbiji: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja. U pitanju su politički kriterijumi za članstvo države kandidata u Evropskoj uniji.

Izbor datuma za događaja nije slučajan, jer 5. oktobar ostaje simbol demokratizacije u Srbiji, ali i nezadovoljstva tranzicionim procesom i nedovoljne demokratske transformacije u poslednjih dvadeset godina.

Kako je ovo peti po redu izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji”, njime se zaokružuje period od oktobra 2016. do septembra 2021, što omogućava osvrt na dešavanja u poslednjih pet godina, koja su dominantno negativna.

Prethodnih godina, a posebno u prošlogodišnjem izdanju “Stanja demokratije u Srbiji”, izveštaji su zabeležili pogoršavanje uslova za održavanje slobodnih i fer izbora, pogoršavanje kvaliteta rada Narodne skupštine, kao i sve lošije uslove za slobodno delovanje organizacija civilnog društva i profesionalnih medija.

Pročitajte: Objavljen izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji 2020”

Ovogodišnje “Stanje demokratije u Srbiji” pokriva period od oktobra 2020. do septembra 2021. Ovaj period uključuje i međustranački dijalog o izbornim uslovima, rad parlamenta bez opozicije, dalji oblici pritisaka na rad civilnog društva i medija i “spoticanja” u pokušajima saradnje vlasti i civilnog društva.

Prošlogodišnji izveštaj objavljen je u kratkom razmaku u odnosu na izveštaj Evropske komisije, što je omogućilo njihovo detaljno poređenje. Izveštaj Evropske komisije iz 2020. bio je vrlo kritičan kada je reč o stanju u političkim kriterijumima u Srbiji, a posebno u pogledu nepostojanja opozicije u parlamentu i odsustvu napretka u slobodi izražavanja.

Događaj će moći da se prati na Fejsbuk i YouTube nalozima portala European Westren Balkans.

Povezani članci

[BSF] Rusija izazviač nereda na Balkanu, EU nema alternativu

EWB

Organizacije civilnog društva: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

EWB

Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas

EWB