fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Učešće Ministarstva spoljnih poslova na „Petoj beogradskoj NATO nedelji“

Beogradska NATO nedelja; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović otvorio je skup „Peta Beogradska NATO nedelja” zajedno sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju ambasadorom Takanom Ildemom, generalom Bendzaminom Hodzisom, glavnokomandujućim američkih snaga u Evropi, Kajlom Skatom, ambasadorom SAD-a u Beogradu i Matejom Norčić Štamcar, zamenicom šefa delegacije EU u Srbiji.

Skup, koji je održan 16. i 17. novembra, organizovan je od strane Centra za evroatlantske studije uz podršku NATO Odeljenja za javnu diplomatiju i Ambasade SAD.

V.d. pomoćnika ministra je ukazao da „NATO nedelja” i ove godine predstavlja dobru priliku da se u širokom krugu učesnika iz institucija Republike Srbije, institucija NATO-a, EU, država članica Alijanse i partnera, ali i sa predstavnicima akademskog i nevladinog sektora i medija razmotri niz pitanja i daju dodatna objašnjenja u vezi sa suštinom i funkcionisanjem NATO-a i njegovim odnosima sa drugim međunarodnim organizacijama, a što je najvažnije da se jasno predstave aktivnosti Srbije u saradnji sa NATO-om kroz program PzM, dosadašnji rezultati desetogodišnje partnerske saradnje naše zemlje, kao i ideje za partnersku saradnju u narednom periodu.

Ambasador Filipović je posebno ukazao da ovaj skup koincidira sa upravo realizovanom posetom predsednika Republike Aleksandra Vučića sedištu NATO-a, kojom je još jednom potvrđena intenzivna dinamika uspešnog političkog dijaloga na najvišem nivou, koju prati dijalog na ostalim nivoima, kao i raznovrsnost praktične saradnje, što sve doprinosi boljem razumevanju dve strane i jačanju mira i stabilnosti u regionu.

V.d. pomoćnika ministra je ukazao na spoljnopolitičke prioritete Srbije, naglašavajući strateško opredeljenje naše zemlje za članstvo u EU i napore koje Srbija čini u snažnom doprinosu bezbednosti i stabilnosti na ZB, što je ključna pretpostavka ekonomskog i svakog drugog napretka regiona i svake zemlje pojedinačno. Kada se radi o odnosima sa NATO-om, istakao je da oni za Srbiju predstavljaju izuzetno važnu oblast spoljne i bezbednosne politike i na linijama su jasnog opredeljenja za očuvanje i unapređenje regionalnog mira i bezbednosti, što istovremeno predstavlja važan elemenat ukupne evropske bezbednosti.

U svom izlaganju tokom otvaranja skupa, v.d. pomoćnika ministra je istakao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, što znači da nema namere da bude član u bilo kom postojećem vojnom savezu, ali takva pozicija, međutim, ne predstavlja prepreku daljem unapređenju partnerske saradnje sa NATO-om, što se vidi iz drugih primera, da vojno neutralne, odnosno vojne nesvrstane zemlje takvu saradnju uspešno ostvaruju. U tom smislu vojna neutralnost Srbije ne znači izolaciju ili samodovoljnost već aktivnu ulogu partnera koji je privržen miru, stabilnosti i saradnji. Dodao je da naša strana visoko ceni što NATO u potpunosti poštuje takvu politiku vojne neutralnosti Srbije i sa svoje strane želi da se partnerska saradnja u takvom okviru unapređuje, što je ključna osnova za građenje odnosa dve strane. Takva pozicija, ali i saradnja sa drugim zemljama u svetu nisu na štetu naše saradnje sa NATO-om i obrnuto, jer sve aktivnosti koje preduzimamo u skladu su sa našim interesima i one su potpuno transparentne

Ambasador Filipović je posebno ukazao na izuzetno značajnu uloga KFOR-a na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne samo sa aspekta interesa Srbije, već i celine regiona. Srbija u potpunosti podržava mandat Misije KFOR-a i veoma je bitno da Misija ne smanjuje svoje prisustvo u Pokrajini. Uloga KFOR-a u zaštiti srpskog stanovništva i njegove kulturne i religijske baštine je od esencijalnog značaja. Ostajući na čvrstoj poziciji o nepriznavanju JPNK, Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine u cilju obezbeđenja stabilnosti u Pokrajini, a takva opredeljenost podrazumeva da sve što je dogovoreno u dijalogu mora i da se i ostvari.

Ambasador Filipović je učestvovao u posebnom panelu drugog dana ovog skupa koji je bio posvećen odnosima Srbije i NATO-a zajedno sa general majorom Milanom Mojsilovićem, v.d. pomoćnika ministra odbrane, Robertom Pšcelom iz NATO odeljenja za javnu diplomatiju i dr Goranom Matićem, direktorom Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, na kome je ukazao na važnost intenzivnog političkog dijaloga na visokom nivou, kao i na konkretne pogodnosti koje Srbija ostvaruje u raznovrsnim oblcicima praktične saradnje kroz programe Partnerstva za mir.

Povezani članci

Vojna neutalnost nije ograničenje za saradnju Srbije sa NATO

EWB

Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo

EWB

Stoltenberg: Tražimo konsultacije za akcije kosovske policije koje mogu da utiču na bezbednost

EWB