fbpx
European Western Balkans
Društvo

Učešće projekata iz Srbije u obeležavanju Evropsku godinu kulturnog nasleđa 2018.

Informativna sesija; Foto: Delegacija EU u Srbiji

Rok za prijavu na konkurs za projekte u oblasti kulturnog nasleđa, koji je organizovan povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, je 22. novembar ove godine, rečeno je na informativnoj sesiji koju su organizovali EU Info centar i Desk Kreativna Evropa.

Cilj godine Evropskog kulturnog nasleđa 2018. je da ohrabri ljude da istraže i proslave bogato i raznovrsno evropsko kulturno nasleđe, da se produbi razumevanje kulturne baštine i pospeši čuvanje njene jedinstvene vrednosti i da se na licu mesta promišlja na koji način kulturna baština okupira naše živote.

Rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija Dimitrije Tadić je rekao da je važno da projekti budu koncipirani tako da se potencira i akcentuje evropsko zajedništvo putem kulturne baštine.

“Projekti moraju da pokažu na koji način građani Srbije i Evrope mogu da se odnose prema kulturnoj baštini i šta ona danas za nas znači”, rekao je Tadić.

Menadžerka projekata Kultura Deska Srbija Nina Mihaljinac rekla je da je za projekte koji se odnose na oblast kulturnog nasleđa rok za predaju aplikacija 22. novembar, a da zainteresovani mogu da podnesu aplikaciju do 18. januara sledeće godine za konkurs za evropske saradnje, koji takođe podrazumeva i kulturnu baštinu.

Ona je istakla da je za EU značajno da se jača interkulturni dijalog i ideja o zajedništvu, da se različite grupe građana međusobno upoznaju i da se razvija kultura razumevanja i osećanje pripadnosti jednoj, evropskoj zajednici.

“Jedan od glavnih prioriteta svih projekata koji su podržani programom Kreativna Evropa je razvoj evropskih vrednosti, evropski kulturni identitet”, istakla je ona.

Menadžer projekata Kultura deska Srbija Milan Ðorđević rekao je da projekti moraju da se realizuju u roku od 24 meseca.

Pol Anri Prese iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da “biti deo EU nije pretnja za srpski identitet” i istakao da Evropa promoviše kulturnu raznolikost.

On je naglasio da Evropa želi više da zna o srpskoj kulturi, kao i da se turizam, kultura i ekonomija povežu.

“Glavne poruke Srbiji iz EU da je Srbija je deo Evrope”, istakao je Prese.

On je kazao da je cilj programa Kreativna Evropa da se podigne svest o kulturnim vrednostima i zajedničkom evropskom kulturnom prostoru.

Povezani članci

Moguća izmena Ustava u delu koji se tiče uređenja advokature

EWB

Forum civilnog društva počeo danas u Tirani, teme na otvaranju finansijska pomoć EU i reforme

EWB

Otvorena ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuke

EWB