fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Učešće u mirovnim misijama EU

Šefica pregovarackog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miscevic, Nikola Petrovic i Dusan Ignjatovic na konferenciji "Ucesce Srbije u mirovnim misijama EU" ; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD- Sposobnost učešća Srbije u mirovnim misijama Evropske unije vrlo je važan deo pregovaračkog poglavlja 31 o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i tu joj Češka pruža svu podršku i prenosi svoja iskustva, izjavila je danas ambasador te zemlje u Beogradu Ivana Hlavsova.

Ona je, na otvaranju konferencije “Učešće Srbije u mirovnim misijama EU”, koja je završni deo jednoipogodišnjeg projekta, istakla da je finansijska pomoć češke razvojne agencije još jedan primer dobre saradnje Srbije i Češke i uklapa se u odlične odnose dve zemlje.

Češki prioritet u saradnji na političkom nivou je podrška Srbiji na svim nivoima u procesu pristupanja EU, a pomažemo i na tehničkom nivou na svim područjima, rekla je Hlavsova.

Ona je poručila da joj je drago što je projekat, koji je u Srbiji sprovodio Centar za međunarodne bezbednosne poslove (ISAC) iz Beograda u saradnji sa Praškim institutom za studije bezbednosti, ostvario postavljene ciljeve.

Predsedavajući ISAC Milan Pajević rekao je da su u poslednjih godinu i po dana češki partneri prenosili svoja znanja i uskustva u toj oblasti predstavnicima državnih institucija Srbije i pojedincima.

To je korist za naše institucije, ali i za čitav niz pojedinaca koji će se, nadam se brzo, uključiti u misije EU, zaključio je on.

Miščević: Civilne misije EU deo pregovaračkog poglavlja 31

BEOGRAD – Učešće u civilnim misijama je jako važan segment unapređenja odnosa sa državama u koje se te misije šalju, izjavila je večeras šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević na konferenciji “Učešće Srbije u civilnim misijama EU”.

Pitanje uključivanja civila u misije EU je deo pregovaračkog poglavlja 31 (Zajednička spoljna i bezbednosna politika), rekla je Miščević na konferenciji na kojoj su predstavljena dva dokumenta – “Vodič kroz civilne misije” i “Analiza nacionalnih kapaciteta za doprinos međunarodnim civilnim misijama”.

Govoreći o tom poglavlju, rekla je da se izveštaj sa skrininga od 2014. godine i dalje nalazi među državama članicama Radne grupe za proširenje u Savetu EU (KOEL).

“Čekamo usvajanje ovog izveštaja kako bismo mogli da predstavimo naša pregovaračka dokumenta sa svim elementima i instrumentima koje smo predvideli i sa idejom i planom kako da uključimo civile u misije EU, čemu će ova dva dokumenta koja smo predstavili jako puno doprineti”, navela je Miščević na konferenciji u beogradskom Hotelu In.

Pravni ekspert i jedan od autora “Analize nacionalnih kapaciteta za doprinos međunarodnim civilnim misijama”, Dušan Ignjatović, rekao je da je reč o dokumentu koji treba da doprinese budućem kreiranju zakonodavnog okvira u oblasti međunarodnih civilnih misija u Srbiji.

Kako je pojasnio, u tom dokumentu je razjašnjeno šta su to međunarodne civilne msiije i kako su se one vremenom razvijale, koji su osnovni međunarodni standardi koje su kreirale UN, EU i organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i kako su konkretna iskustva tih organizacija vremenom dovela do njihovog nastanka.

Povezani članci

Konvent nastavlja da prati proces izrade ERP-a i ESRP-a

EWB

Konačna verzija ustavnih amandmana ne oslobađa pravosuđe od političkog uticaja

Aleksandar Ivković

Han: 2025. ambiciozan, ali izvodljiv rok

EWB