fbpx
European Western Balkans
Društvo

Udružena opozicija Srbije apelovala na Evropsku komisiju da Srbiju uključi u nabavku vakcina

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Udružena opozicija Srbije apelovala je na Evropsku komisiju da Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv virusa COVID-19, navodeći da bi EU time “dokazala da je joj je zdravlje svih u Evropi podjednako važno”, prenosi Beta.

Iz te opozicione grupacije su podsetili da na Zapadnom Balkanu živi skoro 20 miliona ljudi koji kako su naveli, zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope.

“Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji živi u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice”, navodi se u saopštenju Udružene opozicije Srbije.

Ocenjuje se da je za Srbiju to od posebnog značaja jer je predsednik Aleksandar Vučić “izjavio da se pregovara o nabavci pet miliona vakcina koja je navodno testirana na odredjenoj populaciji”.

“U medijima se spekuliše da je reč o vakcinama koje se proizvode u Kini. Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine ali smatramo da građani Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana, treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope”, stoji u saopštenju.

Apel su uputili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Gradjanska platforma, Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret Srbije i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Povezani članci

U utorak panel o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma

EWB

O budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i novim učesnicima na sutrašnjem panelu

EWB

EU mora da uzme u obzir stavove Zapadnog Balkana

Emina Muminović