fbpx
European Western Balkans
Društvo

Udruženja građana: Ostavke Gašića i Vulina su početni korak za suštinsku reformu bezbednosnog sistema Srbije

Aleksandar Vulin; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Mreža udruženja građana, novinara i medija koja podržava zahteve skupova “Srbija protiv nasilja” pozvala je ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da podnesu ostavke i time otvore prostor za reformu bezbednosnog sistema, zarobljenog partijskim interesima, prenosi FoNet.

„Odsustvo reakcije policije na kršenja ljudskih prava, nerazrešena ubistva, veze delova vlasti sa organizovanim kriminalom, stavljanje službi bezbednosti na uslugu stranim državama i činjenica da postoje ljudi za koje zakon u Srbiji ne važi odavno su bili alarm za hitne i korenite promene u bezbednosnom sistemu“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je, uz ostavke, za suštinsku reformu sistema bezbednosti neophodan i izbor novog direktora policije, pošto je ta funkcija upražnjena godinu i po dana, kao i usvajanje novih zakona o unutrašnjim poslovima i BIA, čime bi bile zaustavljene zloupotrebe u političke svrhe.

Konstatuje se da je potrebno propisati da direktor BIA treba da ima najmanje devet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti i da nije bio član partije u proteklih pet godina.

“Da bi bezbednosni sistem radio u interesu javnosti, neophodno je pokretanje istraga i utvrđivanje odgovornosti u vezi sa aferama Savamala, Belivuk, Jovanjica, Tetka iz Kanade i Prisluškivanje ruske opozicije. Sistem je zakazao i samo njegova potpuna transformacija i reforma će obezbediti da sektor bezbednosti radi u javnom interesu“, tvrdi se u saopštenju.

Mrežu organizacija čine Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku,Beogradski centar za ljudska prava, Centar savremene politike, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE Fondacija i Slavko Ćuruvija fondacija.

Povezani članci

I škole mogu da konkurišu projektima za sredstva EU

EWB

Transparentnost: U Srbiji nije moguće krivično gonjenje za visoku korupciju

EWB

Održan sastanak o sprovođenju projekta “Pripremi se za učešće”

EWB