fbpx
European Western Balkans
Društvo

Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava

Okrugli sto o promeni Ustava; Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

NOVI SAD – Predstavnici udruženja sudija, tužilaca i pravosudnih pomoćnika, kao i članovi nevladnih organizacija napustile su okrugli sto o izmenama Ustava koje je danas u Novom Sadu organizovalo Ministarstvo pravde.

Problem je, kako je rečeno, nastao zbog uvredljivog odnosa koji su prema sudijama i tužiocima pokazali predstavnici Ministarstva pravde.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Kako je za N1 rekao Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i nečega što su sudije okarakterisale kao pretnje.

“Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23. Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva”, rekao je Antonijević.

Državno veće tužilaca (DVT) ocenilo je danas da se amandmanima na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde smanjuje dostignuti nivo samostalnosti javnog tužilaštva, pa je predlažilo da se postojeći radni tekst amandmana povuče iz javne rasprave i izradi novi.

Najviši tužilački organ je na današnoj sednici zaključio da je za izradu novog teksta ustavnih amandmana neophodno formiranje radne grupe sastavljene od relevantnih predstavnika struke, koja bi izradila amandmane uzimajući u obzir sve do sada iznete primedbe, saopšteno je iz DVT.

Tužioci su kritikovali predloženo rešenje, po kom bi predstavnici javnog tužilaštva bili u manjini u sastavu Visokog saveta tužilaca, jer bi to, kako navode, dovelo do toga da o svim bitnim pitanjima iz nadležnosti ovog tela, kojima se jemči samostalnost javnog tužilaštva (izbor, napredovanje, razrešenje, disciplinska odgovornost, materijalni položaj), odlučivali članovi Saveta koje bira Narodna skupština.

To je, kako smatra DVT, (kome bi se predloženim amandmanima naziv promenio u Visoki savet tužilaca) u suprotnosti sa Akcionim planom za poglavlje 23 koji predviđa sastav tužilačkog saveta sa najmanje pola članova iz reda javnih tužilaca.

Takođe, sporno je rešenje prema kom disciplinski postupak i postupak razrešenja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca može pokrenuti ministar nadležan za pravosuđe, jer prema stavu DVT, to otvara prostor izvršnoj vlasti za odlučivanje o poverenju ili nepoverenju u odnosu na pojedinačne tužioce.

Za najviši tužilački organ, zabrinjavajuća su i rešenja koja se, kako je naveo, tiču mogućnosti trajnog premeštanja zamenika javnog tužioca u drugo javno tužilaštvo bez njegove saglasnosti, zatim ukidanje krivičnopravnog i krivičnoprocesnog imuniteta javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i ukidanje samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

“Posebno zabrinjava odredba kojom se na nejasan i nedorečen način, kao novi uslov za izbor zamenika javnog tužioca u najnižim tužilaštvima, uvodi prethodno okončana posebna obuka u instituciji za obuku u pravosuđu. Ovaj predlog otvara mogućnost da se faktička nadležnost za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, u tužilaštvima najnižeg nivoa, izmesti iz Visokog saveta tužilaca, kao samostalnog organa, na instituciju koja nema garancije nezavisnosti ni samostalnosti”, naveo je DVT.

Veće je kao pozitivna rešenja iz Radnog teksta podravilo predviđanje nadležnosti Visokog saveta tužilaca za izbor i razrešenje zamenika javnih tužilaca i javnih tužilaca, kao i ukidanje prvog izbora zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat.

Međutim, smatra ih nedovoljnim u smislu ostvarenja efekta unapređenja vladavine prava u Republici Srbiji i sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, u delu koji se tiče nezavisnosti pravosuđa od političkog uticaja.

“Zbog izuzetnog značaja ove teme za budućnost javnog tužilaštva i vladavinu prava u Republici Srbiji, Državno veće tužilaca je sačinilo detaljnu analizu sa komentarima i primedbama na predloženi radni tekst amandana, a svoje predloge izmena Ustava, Veće će izneti naknadno”, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice su i Visoki savet sudstva, kao i Vrhovni kasacioni sud predložili povlačenje Radnog teksta iz javne rasprave i izradu novih predloga amandmana.

Povezani članci

Lopandić: Partnerstvo Srbije neophodno Evropskoj uniji

EWB

Varhelji: Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opreme

EWB

EWB panel “Antizapadni narativi na Zapadnom Balkanu – Koliku pretnju predstavljaju evroatlantskim integracijama” na Beogradskom bezbednosnom forumu!

EWB