fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Ulaganje u energetsku efikasnost u Srbiji

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Katarina Maternova, zamenica generalnog direktora za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije i predstavnici vodećih međunarodnih finansijskih institucija su u Beogradu razgovarali o političkim prioritetima i rešenjima za održiva ulaganja u energetsku efikasnost.

Predstavnici Evropske komisije, Međunarodne finansijske korporacije, Svetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda i banke KfW, sastali su se sa zvaničnicima Vlade (ministrima Antićem, Vujovićem, Mihajlović, Joksimović i Trivanom) sa kojima su razgovarali o prioritetnim aktivnostima u oblasti energetske efikasnosti u Srbiji.

Zamenica generalnog direktora Maternova je izjavila: „Zgrade u Srbiji troše mnogo energije, što se odražava na novčanike ljudi i životnu sredinu”.

Ona je i objasnila šta je svrha posete.

“Cilj naše posete je da utvrdimo u kojim oblastima bi podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija za sprovođenje mera energetske efikasnosti mogla da poboljša energetsku efikasnost zgrada, a samim tim i životni standard ljudi.“

Osnovne informacije:

Srbija ima veliki potencijal za uštedu energije. Procenjuje se da ovaj sektor troši oko 34 odsto ukupne energije, od čega stambene zgrade troše oko 70 odsto, poslovne zgrade 18, dok javni objekti troše 12 odsto ukupne energije.

Energetski intenzitet Srbije je četiri puta veći od zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Među najvećim izazovima energetskog sektora u Srbiji su niska energetska efikasnost i visoka emisija ugljenika kao posledice velikog oslanjanja na fosilna goriva. Vlada mora da donese važne strateške odluke kako bi utvrdila tržišna očekivanja i smer razvoja i primene zakonodavstva u ovoj oblasti.

Srbija je od 2015. ostvarila dobar napredak po pitanju prenošenja zakonodavstva u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, potrebno je uložiti dodatne napore, konkretno u pogledu potpune usklađenosti sa zakonodavstvom.

Povezani članci

Da li rast životnog standarda zapravo dovodi do rasta zagađenja?

EWB

Zaštita životne sredine – dostižan cilj ili nemoguća misija u Srbiji?

EWB

Jelsta: Zelena ekonomija će biti ekonomski pokretač

EWB