fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

2BS Forum: Ulazak CG u NATO značajan za Crnu Goru i region

Hoit Ji; Foto: 2BS

BUDVA – U Budvi se danas održava 2BS Forum sa kojeg je predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera poručio da je ulaskom Crne Gore u NATO srečen uticaj širenja Rusije makar kada je u pitanju ta država, ali i da je usporen kada je reč o čitavom regionu – Srbiji i BiH.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima Foruma u, kako je rekao, najmlađu članicu NATO saveza, Kentera je rekao da je „dosta bilo grohota bitaka i pijanstva ratova, očaja i mraka“.

„Ulaskom CG u NATO ispisujemo stranice nove istorije u kojima, nadamo se, neće biti ni suza, ni greha slobode, te da ćemo konačno učvrstiti staze mira i spokojstva,“ kazao je Kentera.

Kentera je ukazao da ulazak Crne Gore u NATO nije značajan samo za nas ovde, već i za čitav region.

„Ulaskom Crne Gore u NATO sprečen je uticaj širenja Rusije makar kada je u pitanju Crna Gora, ali i usporen u čitavom regionu. Povećan intezitet aktivnosti Ruske federacije na ovim prostorima, posebno u Crnoj Gori, Srbiji, ali i u BiH, morao se zaustaviti kako bi se poslala jasna poruka – Balkan jeste i biće interesna zona zapadnih zemalja,“ poručio je Kentera.

Kentera kaže da ovo ali i još mnogo toga ukazuje na činjenicu da čitav region mora postati deo kolektivnog sistema bezbednosti što pre, kako nikada više ne bi dolazili u situacije u koje smo dolazili u prošlosti, kako nikada više ne bi ratovali međusobno na ovim prostorima i kako bi konačno počeli uvažavati i poštovati jedni druge.

„Prošlost niko od nas ne sme i nema pravo da zaboravi, ali se moramo okrenuti budućnosti i živeti jedni sa drugima,“ zaključio je Kentera.

Foto: 2BS

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hoit Brajan Ji je kazao da će SAD nastaviti da podržava NATO kao stub globalne bezbednosti i bezbednosti SAD.

“Vlade, uključujući i Vladu Crne Gore, moraju da se bore protiv korupcije, da ojačaju ekonomije i smanje uticaj sa strane. SAD će nastaviti da stoji uz vas i da vas podržava na putu koji ste izabrali, putu koji vodi ka Zapadu,” kazao je Hoit Ji.

Premijer Gore, Duško Marković, uveren je da ulazak Crne Gore u NATO predstavlja događaj koji donosi više mira našoj državi i obećao da će zvanična Podgorica u narednih pet godina ispuniti sve kriterijuma Alijanse.

“Trudićemo se da budemo stožer sigurnosti i stabilnosti u regionu,” poručio je Marković.

Nakon zvaničnog otvaranja usledio je i prvi panel „Nato proširenje: Jačanje evroatlantske bezbednosti ili podsticanje sukoba“.

Povezani članci

Marković: Današnji dan veliki dan za Crnu Goru

EWB

Moguće je da Pariz odustane od veta na pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Tanjug

Brnabić u Draču na sastanku predsednika vlada regiona

EWB