fbpx
European Western Balkans
Politika

Uprava za sprečavanje pranja novca traži uvid u transakcije novinara i nevladinih organizacija

Vlada Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Srbije sačinilo je spisak zaposlenih u medijima i organizacija civilnog društva, uključujući medijska udruženja, čije bankarske podatke želi detaljno da proveri, izvestila je u ponedeljak Newsmax Adria.

Prema izveštaju, Uprava zahteva pristup bankarskim dokumentima tokom prošle godine kako bi utvrdilo da li su nevladine organizacije i pojedinci povezani sa pranjem novca ili operacijama finansiranja terorizma.

Uočljivo je da se na ovoj listi nalaze imena mnogih pojedinaca i organizacija koji otvoreno kritikuju vladu. OCD na listi gotovo isključivo se zalažu za pristupanje Srbiji EU i sprovođenje relevantnih reformi.

Među organizacijama su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Građanske inicijative (GI), Evropski pokret u Srbija, Komitet pravnika za ljudska prava (IUCOM), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava (IIHR) i drugi.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen, koji se nalazi na listi, rekao je da je zahtev za bankarskim dokumentima zloupotreba institucija koje se bave kritikama vlasti.

“Odeljenje za pranje novca proverava da li perem novac … U zemlji u kojoj procveta kriminal, zemlji u koju je (šverc droge u sudskom procesu za pranje novca) Darko Šarić uložio najmanje milijardu evra u ovu zemlju i odeljenje nikad nije rekla ni reč. Ministar finansija (Siniša Mali) ima 24 stana u Bugarskoj. Koja su 24 stana u Bugarskoj osim pranja novca?”, rekao je Čečen.

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev rekao je da objavljeni spisak kriminalizuje novinare i nevladine organizacije.

„Državna institucija, osnovana za suzbijanje organizovanog kriminala i sprečavanje pranja novca i terorizma, bavi se ljudima i organizacijama koje su dobro poznate javnosti. Istražuje finansijske transakcije organizacija koje su besprekorne”, rekao je Georgiev.

On je dodao da ako postoje sumnje u ove organizacije, one nikada ne bi primale donacije od Evropske unije.

Georgiev je podsetio da Srbiju u međunarodnoj zajednici ocenjuju kao zemlju sa visokim nivoom pranja novca, i napomenuo da to nije zbog novinara, već zbog puno slučajeva koji se ne procesuiraju.

Građanske inicijative optužile su danas vladu da zloupotrebljava mehanizam za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kako bi zastrašila organizacije, medije i pojedince koji deluju kao kontrolori vlade, tražeći od vlade Srbije da to odmah zaustavi.

Obračunavanje sa organizacijama i kritičkim medijima na ovaj način je zloupotreba pravnog mehanizma i državnih resursa, tvrde u Građanskim inicijativama.

Tanja Fajon predsedavajuća Delegacijom EP za Srbiju izjavila je da svaku neopravdanu istragu medija i organizacija civilnog društva treba smatrati kao pritisak.

“Većina OCD, medija i pojedinaca pod istragom Vlade za pranje novca, među glavnim su zagovornicima proevropskih reformi i vrednosti u Srbiji”, napisala je Tanja Fajon na Tviteru. 

SSP: Vlast pokrenula obračun sa nevladinim sektorom i medijima

Stranka slobode i pravde zahtevala je od vlasti da javnosti dostavi dokaze za sumnju, na osnovu koje su pokrenuli obračun države sa destinama ljudi iz NVO sektora i medija, čiji se računi proveravaju uz pozivanje na zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, prenosi N1. 

Kako se navodi, zahtev za proveru računa nevladinih organizacija i medija dolazi od vlasti koju je Fridom Haus svrstao u hibridne režime, a Institut u Bazelu stavio na prvo mesto najkorumpiranijih država Evrope.

“Ogroman broj afera u koje su umešani visoki drzavni funkcioneri, afera u kojima se sumnjiče za milionske prevare nisu navele Ministarstvo finansija da reaguje i zatraži informacije slične ovima koje sada traži”, kazali su iz SSP.

Dodali su da je jasno da je jedini cilj aktuelne vlasti da se organizacije i pojedinci, koji domaćoj i međunarodnoj javnosti govore o sve gorem stanju u Srbiji kriminalizuju, ili povežu sa pranjem novca, i po “starom radikalskom maniru učine izdajnicima i stranim plaćenicima”.

“Ovaj pritisak još jedna je potvrda opravdanosti zahteva Udružene opozicije Srbije upućenih Evropskoj komisiji za formiranje ekspertskih grupa o stanju demokratije, vladavini prava i medijima u Srbiji”, ocenili su iz SSP.

Povezani članci

Srbija se pridružila saopštenju o bezbednom napuštanju Avganistana

EWB

Treći regionalni forum mladih – Novi Sad evropska prestonica mladih 2019.

EWB

Tviter na profile svih televizija sa nacionalnom frekvencijom stavio oznaku da sarađuju sa Vladom

FoNet