fbpx
European Western Balkans
Politika

Uprkos evropskim sankcijama, ruska televizija započinje rad u Srbiji

Photo: EU

BEOGRAD – Ruska državna televizija “Russia Today (RT)” na srpskom jeziku uskoro će početi svoj rad u Srbiji. Televiziju će kako je u nedelju saopštio Sputnik Srbija, voditi ćerka glavne urednice Sputnika, Jelena Milinčić.

Sputnik je ovu informaciju objavio u odgovoru na javno gostovanje bivšeg ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca, u kom je pomenuo Jelenu Milinčić, prenosi N1.  „Evo, i da upoznamo Šutanovca da Jelena Milinčić, ćerka Ljubinke Milinčić, više nije ni u Parizu, niti se tamo školovala (kako je navodio u medijskim nastupima) već je u Beogradu i da je glavni urednik Russia Todaya koji će uskoro početi da radi na srpskom jeziku“, objavio je Sputnjik.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je izjavio da Srbija, kao “ozbiljna država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ne bi trebalo da bude centar za dezinformacije iz Kremlja”. On je na Tviteru napisao da je pokretanje Russia Today u Srbiji u suprotnosti sa evropskom spoljnom politikom.

“Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda vraća na velika vrata u Srbiju kroz pokretanje  Russia Today je u suprotnosti sa obavezom Srbije da radi na usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom”, ocenio je on.

Podsećamo, u martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini države članice EU unije u jednom od paketa, sankcionisale su i aktivnosti emitovanja onih medija koji promovišu vojnu agresiju Rusije i Ukrajine. U tom talasu suspendovane su i verzije Russia Today-a na nemačkom, engleskom, francuskom i španskom. Sankcije su uvedene ovoj televiziji zbog “dezinformisanja i manipulacije informacijama protiv EU njenih država članica”.

“Sputnik i Russia Today su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti u Rusiji i predstavljaju instrumente od suštinske važnosti u podsticanju i podršci vojnoj agresiji na Ukrajinu, kao i za destabilizaciju susednih zemalja”, navodi se u odluci Evropske unije iz marta ove godine.

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

Na najave da bi Russia Today mogla da otvori svoje predstavništvo u Srbiji, portparol Evropske unije Peter Stano u julu je rekao da se od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da se postepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim odlukama.

„Ne želeći da komentarišemo najave o namerama, dozvolite da podsetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. RT je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je tada Stano i dodao da se u kontekstu ilegalne ruske agresije očekuje od Srbije da se uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom.

Još pre početka rata u Ukrajini Srbija se našla u centru pažnje nemačkih medija, kada je “Eutelsat” prekinuo emitovanje ruskog državnog kanala u Nemačkoj, jer jer REM po hitnom postupku doneo odluku o izdavanju dozvole za emitovanje ruske državne televizije. Kako je pisao nedeljnik Vreme, naređenje za ovakvu odluku došlo je direktno od predsednice saveta ovog tela Olivere Zekić.

Članica Saveta REM-a Judita Popović,  jedina koja je bila protiv ovakve odluke, izjavila je za Cenzolovku da izdavanje ovakve licence predstavlja kršenje zakona. Ona je objasnila da se dozvola za emitovanje daje fizičkom ili pravnom licu koje je u nadležnosti Republike Srbije, što nije slučaj sa RT DE. Kako je naglasila, sporno je i to što program neće biti emitovan na srpskom jeziku, što je jedan od preduslova za dobijanje dozvole za emitovanje.

Kao osnov za emitovanje programa u Nemačkoj, RT se pozvao na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji koju su potpisale, između ostalih država i Srbija i Nemačka. Ova konvencija predviđa da kanal sa dozvolom u jednoj od zemalja potpisnica može da se satelitski emituje u drugim državama koje su konvenciju ratifikovale, što Rusija nije učinila.

REM – korisno sredstvo za rusko zaobilaženje evropskih pravila?

Povezani članci

Varhelji odgovorio opoziciji: Dijalog treba da se nastavi, EU prati stanje u Srbiji

EWB

Međak: Vlada Srbije nema ustavna ovlašćenja da piše amandmane na Ustav

EWB

Ambasadori EU: Računamo na Srbiju prilikom glasanja o Rezoluciji UN o Rusiji

FoNet