fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Bivša nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je za prvu ženu na čelu Evropske komisije sa malom većinom glasova u Evropskom parlamentu.

Fon der Lajen, članica nemačke CDU i Evropske narodne partije, dobila je 383 glasa evropskih poslanika, što je 7 više od minimalne većine. U poređenju sa time, Žan Klod Junker je podržan od strane 422 poslanika 2014. godine.

Evropska narodna partija, Socijalisti i demokrate i liberalna grupa “Obnovimo Evropu” podržale su Fon der Lajen, ali su neki od njihovih poslanika ipak glasali protiv. Sa druge strane, Zeleni, konzervativci i radikalnije desne i leve grupe uskratile su svoju podršku.

Sastav komisije koju će predvoditi Fon der Lajen biće poznat do jeseni, a Parlament će morati da ga potvrdi u celini. Počeće sa radom 1. novembra.

Ranije ove nedelje, Fon der Lajen je podržala otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Takođe je izjavila da države koje su postigle uspeh na svom putu ka članstvu u EU, evrozoni ili Šengenu moraju biti nagrađene.

Povezani članci

Vuksanović: Trenutni odnosi Moskve i Beograda ne počivaju na istorijskim vezama

EWB

Da li će u 2018. godini EU napokon pokazati spremnost da odbrani svoje vrednosti?

Sena Marić

S kim si, takav si

Stefan Simić