fbpx
European Western Balkans
Evropa

Ursula fon der Lajen na udaru kritika zbog kršenja kodeksa ponašanja EU

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kritikovana je zbog učešća u promotivnom videu za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, čime su prekršene smernice o političkoj neutralnosti za zvaničnike Komisije, piše Danas. 

Bivša nemačka ministarka odbrane članica je nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra koja pripada istoj grupi Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu kao i HDZ.

Reagujući na lavinu kritika na društvenim mrežama, glavni portparol Komisije Erik Mamer rekao je da je Ursula fon der Lajen podržala hrvatsku kampanju u svom „ličnom svojstvu“, i dodao da „nažalost to nije jasno pokazano u finalnoj verziji videa“. Mamer je izrazio žaljenje navodeći da je njena izjava iskorišćena na pogrešan način.

Fon der Lajen je u video snimku označena ka predsednica Evropske komisije i snimljena je kako stoji ispred evropske zastave.

“Predsednica je snimila kratku zvučnu izjavu za video u kome se pojavljuju članovi Evropske narodne partije (EPP). To je trebalo da bude njen lični doprinos njima, međutim, to nije jasno rečeno u finalnoj verziji video snimka”, napisao je Mamer na svom Tviter nalogu.

Kodeks ponašanja za članove Evropske komisije navodi da oni treba da se uzdržavaju od javnih izjava i intervencija u ime bilo koje političke partije ili organizacije socijalnih partnera čiji su članovi, osim kada učestvuju na izborima ili u glasanju.

Prema još nepotpunim rezultatima vladajući HDZ ubedljivo je pobedio na jučerašnjim izborima. Sa preko 90 odsto prebrojanih glasova HDZ je osvojio 66 mesta u parlamentu od 151 mesta i verovatno će formirati novu koalicionu vladu sa manjim desničarskim grupama.

Povezani članci

Evropski izbori u Francuskoj: Pada podrška Makronu, raste Le Pen

EWB

Evropska komisija poziva na koordinaciju i saradnju u borbi protiv korona virusa

EWB

Konferencija EU i Zapadni Balkan – Zajednički odgovor na izazove i korišćenje mogućnosti

EWB