Ursula fon der Lajen najavila sastanke sa Hotijem i Vučićem

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: European Parliament

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je na da će se sastati sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prvi put lično od izbijanja pandemije, prenosi N1. 

“Prva fizička poseta od pojave koronavirusa. Radujem se sastanku sa kosovskim premijerom Hotijem večeras, kao i sa srpskim predsednikom Vučićem u petak ujutru”, napisala fon der Lajen na Tviteru. 

Ona je dodala da je to važna prilika da sa liderima dve države razgovara o reformama neophodnim za nastavak evropskog puta, kao i dugoročni oporavak celokupnog region.

Sastanak između Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija bio je zakazan za subotu u Beloj kući uz posredovanje specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, ali je Tači otkazao nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je protiv njega i još nekoliko ljudi podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Grenel je juče najavio da će premijer Hoti zameniti Tačija na sastanku, ali je Hoti jutros objavio da je zbog novonastale situacije takođe otkazao prisustvo.