fbpx
European Western Balkans
Politika

Ursula fon der Lajen u Beogradu: Proširenje na vrhu agende EU

Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić, Beograd 2023; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posete regionu sastala se u utorak u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, fon der Lajen je ocenila da je Srbija jedna od “najnapredniih zemalja u evropskim integracijama” i pozvala Beograd da usaglasi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

„Vreme je globalnih turbulencija, moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta”, rekla je fon der Lajen dodajući  da je proširenje najbolje rešenje koje predstavlja obećanje mira i prosperiteta.

Odgovarajući na pitanje novinara o de fakto priznanju nezavisnosti Kosova, predsednica Evropske komisije objasnila je da to znači sprovođenje sporazuma dogovorenog u Ohridu.

„O čemu se radi – o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predivđa različite korake koji uključuju priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije, i što ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), to je treba da realizuje Kosovo“, rekla je Fon der Lajen, prenosi N1. 

Fon der Lajen je istakla da bi to utrlo put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova što je, kako je naglasila, neophodan preduslova za evropski put. Poručila je i da je „nasilni napad“ koji se 24. septembra dogodio u mestu Banjska na severu Kosova, potpuno neprihvatljiv, i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi. Ona je pozvala Srbiju da podrži evropski predlog statuta ZSO, a Kosovo da ga sprovede.

Tokom posete Beogradu, predsednica Evropske komisije sastala se i sa predsednicom Vlade, Anom Brnbić.

Povezani članci

Šef delegacije EP za posmatranje izbora: Razmotrićemo sve aspekte izbornog procesa

EWB

Proevropska opozicija u Srbiji u pismu evroposlanicima pozdravila ocene EK

EWB

Miščević: Srbija za sedam godina dobija 1,4 milijarde iz IPA 3 fondova

EWB