fbpx
European Western Balkans
Društvo

Ursula fon der Lajen zahvalila se na donaciji Srbije

Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen zahvalila se Srbiji na donaciji od dva miliona evra za razvoj vakcine protiv koronavirusa i podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u borbi protiv pandemije.

Donaciju je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić na onlajn međunarodnoj konferenciji “Globalni odgovor na koronavirus“, koju je inicirala predsednica Evropske komisije, i precizirala da će jedan milion biti namenjen razvoju vakcine, a drugi SZO. Tom prilikom, Brnabić je poručila da naša zemlja ostaje posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom, kao i da će deliti svoja naučna znanja i dostignuća sa evropskim i partnerima širom sveta. Takođe je zahvalila na pomoći koju je EU pružila Srbiji tokom pandemije.

Na konferenciji su učestvovali i generalni sekretar UN Antonio Guterešpredsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

Takođe, na skupu su se obratili i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, japanski premijer Šinzo Abe, britanski premijer Boris Džonson i drugi.

Povezani članci

Fabrici: Priključenje EU dug i komplikovan proces

EWB

Održan sastanak o sprovođenju projekta “Pripremi se za učešće”

EWB

Zaustavljeno donošenje sporne uredbe Ministarstva odbrane

Nikola S. Ristić