fbpx
European Western Balkans
Politika

Ursula fon der Lajen zatražila novog kandidata za komesara od Mađarske

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trenutno traži zamenu kandidata za komesare iz Mađarske i Rumunije, nakon odluke Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta da ne podrži Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb. Stalni predstavnik Mađarske u Briselu Oliver Varhelji pominje se kao najverovatnija Tročanjijeva zamena.

Fon der Lajen već je održala preliminarne razgovore sa Bukureštom i Budimpeštom kako bi ih podstakla na razmišljanje o alternativama prošle nedelje, izjavila je glavna portparolka predsednika trenutne Evropske komisije Mina Andrejeva za European Western Balkans.

Prema njenim rečima, novi predloženi kandidati moraće da prođu intervjue sa predsednicom i, kao i drugi kandidati, potvrdu od strane Odbora za pravne poslove pre nego što pređu na fazu saslušanja.

Upravo su u Odboru za pravne poslove završene kandidature Tročanjija i Plumb, nakon kontroverzi o sukobu interesa. Odbor je odbio njihovu kandidaturu dva puta, u četvrtak i ponedeljak.

Tročanjijev potencijalni naslednik je Oliver Varhelji, izvanredni i opunomoćeni ambasador u Stalnom predstavništvu Mađarske pri EU.

Kako prenosi Politiko, Varhelji je veoma dobro upoznat sa briselskom politikom. Pridružio se mađarskom ministarstvu spoljnih poslova sredinom 1990-ih i radio u misiji države pri EU uoči pristupanja, a zatim u stalnom predstavništvu države u različitim visokim ulogama.

Povezani članci

Bilčik i Fajon: Zapadni Balkan ponovo fokus EU

Tanjug

Još jedno neusklađivanje Srbije sa restriktivnim merama EU prema Rusiji

EWB

Biber: Štraheova ostavka je dobar znak za Zapadni Balkan

EWB