fbpx
European Western Balkans
Evropa

Uskoro nova pravila protiv plastike u EU

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska komisija predložila je nova pravila koja se odnose na proizvodnju i prodaju 10 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao i opreme za ribolov, koji su označeni kao najčešći uzrok zagađenja na evropskim plažama i morima.

Plastika će u EU biti zabranjena i zamenjena aternativnim materijalima u prozvodnji štapića za uši, tanjira i pribora za jelo, slamčica za piće i držača za balone.

Prodaja pakovanja za pića napravljenih od plastike biće dozvoljena samo ako su zatvarači pričvršćeni za pakovanje.

“Plastični otpad je nesumnjivo veliko pitanje i Evropljani moraju delovati zajedno kako bi rešili ovaj problem, jer plastični otpad završava u našem vazduhu, našem zemljištu, našim okeanima i našoj hrani. Današnji predlozi će smanjiti plastiku za jednokratnu upotrebu na policama naših supermarketa kroz niz mera. Zabranićemo neke od ovih predmeta i zameniti ih ”čistijim” tako da ljudi i dalje mogu da koriste svoje omiljene proizvode”, izjavio je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Evropska komisija navodi da su proizvodi od plastike koji su ciljani novim merama ”zaslužni” za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima.

Nova pravila će se na različite načine primenjivati na različte proizvode od plastike. Kada su alternative dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu će biti zabranjeni.

Za proizvode bez direktnih alternativa fokus je na ograničavanju njihove upotrebe kroz nacionalno smanjenje potrošnje, zahteve za određenim dizajnom i etiketiranjem kao i na obavezama proizvođača kada su u pitanju upravljanje otpadom i prečišćavanje.

U Evropskoj komisiji kažu da je posle mera donetih kada je u pitanju prodaja plastičnih kesa čak 72 procenta Evropljana izjavilo da je samnjilo upotrebu istih. Pored zamene plastike u određenim proizvodima zemlje članice EU moraće da smanje upotrebu plastičnih pakovanja za hranu i plastičnih čaša kroz proizvodnju alterntivnih proizvoda ili dodatnog naplaćivanja pakovanja napravljenih od plastike za jednokratnu upotrebu.

Istovremeno, zemlje članice EU biće u obavezi da do 2025. godine prikupe 90 procenta iskorišćenih plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu.

Određeni proizvodi, kao što su vlažne maramice i baloni, moraće da nose jasne i stadardizovane naznake o tome kako se bacaju posle upotrebe, koliki je procenat plastike u njima i koliko su štetni za okolinu.

Zemlje članice će morati da rade na “podizanju svesti potrošača” o negativnom uticaju otpada dobijenog od plastike za jednokratnu upotrebu i opreme za ribolov.

Oprema za ribolov čini 27 procenata otpada sa plaža, a Evropska komisija namerava da obaveže proizvođače oprema za ribolov koja sadrži plastiku da pokriju troškove sakupljanja, transporta i obrade otpada, kao i troškove mera za podizanje svesti u javnosti o štetnosti plastike za okolinu i ljude.

Povezani članci

Britanski parlamentarci preuzeli kontrolu nad Bregzitom

EWB

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament

EWB

Rastu spekulacije o mogućem prelasku Angele Merkel na funkciju u Briselu

EWB