fbpx
European Western Balkans
Društvo

Uspešno održan Beograd Prajd

Beograd Prajd 2018; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Učesnici Parade ponosa održali su juče šetnju ulicama Beograda koja je prošla bez incidenata. Pripadnici LGBT zajednice i gosti Prajda potom su prisustvovali koncertu na Studentskom trgu.

U povorci, ukrašenoj duginim zastavama i balonima, na početku šetnje bila je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je ispratila učesnike Prajda, a šetali su i ministri Branko Ružić i Zoran Ðorđević, i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Podršku Prajdu pružili su i ambasadori SAD Kajl Skat, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, Britanije Denis Kif, Italije Karlo Lo Kašo, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i druge visoke zvanice.

Povorka, koju je pratila policija, kretala se od Slavije ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, sve do Studentskog trga.

Prajd je zvanično otvoren rečima Jovane Orusine iz Organizacionog odbora da se borba za LGBT prava nastavlja.

“Nastavljamo Prajd, slavimo ljubav i svakodnevnu borbu. Mnoge među nama institucije ne registruju. Tu smo bili i ranijih godina, bićemo i dalje, sve dok nasilje i ignorisanje ne nestane”, rekla je Orusina.

Povezani članci

Vizuelna komunikacija: Oruđe za širenje propagande

EWB

Priznanje Doprinos godine Evropi rektorki Ivanki Popović i sudiji Miodragu Majiću

EWB

Izabrano novo rukovodstvo Evropskog pokreta u Srbiji

EWB