fbpx
European Western Balkans
Politika

Ustavni amandmani danas idu u Venecijansku komisiju, ukinut “zlatni glas”

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarstvo pravde Srbije u toku dana će proslediti danas usaglašeni tekst ustavnih amandamana iz oblasti pravosuđa Venecijanskoj komisiji na mišeljenje, izjavila je danas ministarka prave Nela Kuburović.

“Veliki broj amandmana, koji će takođe u toku dana biti objavljeni na sajtu Ministarstva pravde je redigovan. Bio je veliki broj osnovanih primedbi pogotovo u delu koje su se ticale nedovoljne jasnoće ili nedorečenosti”, navela je Kuburović.

Ona je kao primer navela da je, u skladu sa primedbama brojnih udruženja iz regidovane verzije ustavnih amandmana izbrisan “zlatni glas” prilikom odlučivanja u Visokom savetu sudstva.

Zajedno sa novim radnim tekstom, kako je navela, Ministarstvo pravde je izradilo radni tekst ustavnog zakona koji treba da prati buduće ustavne amandmane.

“Na taj način će biti otklonjene brojne primedbe kao i neistinite tvrdnje koje se tiču rezibora sudija Vrhovnog suda Srbije i zamenika u Republičkog javnog tužioca, gde je jasno rečeno da svi oni nastavljaju da obavljaju svoje funkcije u tim telima”, naglasila je ministarka.

Ona je napomenula da je regidovani tekst amandmana Vlada Srbije usvojila na jučerašnjoj sednici.

Očekuje se da će nakon usaglašavanja sa preporukama Venecijanske komisije, Nacrt ustavnih amandmana biti do kraja godine i pred narodnim poslanicima Skupštine Srbije.

Tokom javne raspave Ministarstvu pravde je pristiglo ukupno 34 komentara koje su poslale organizacije civilnog društva, strukovna udruženja, državni organi, profesori, advokati, kao i građani.

Konsultacije o ustavnoj reformi pravosuđa počele su u maju 2017. godine, kada su svi zainteresovani bili pozvani da Ministarstvu pravde dostave svoje pisane predloge izmena najvišeg pravnog akta države, a od septembra do kraja novembra tim povodom održano je više javnih debata.

U januaru je izašao radni tekst, a danas će izaći usaglašeni Nacrt amandmana na Ustav Srbije.

Povezani članci

Vučić, Rama i Zaev održali sastanak o “malom Šengenu”

EWB

Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade

EWB

Stano: Očekujemo da Srbija uskladi svoj stav sa EU po pitanju Krima

EWB