fbpx
European Western Balkans
Evropa

Usvojena nova šema za raspodelu migranata u EU

Evropska komisija; Foto: Pixabay

VALETA – Ministri unutrašnjih poslova pet država EU saglasili su se oko nove šeme za raspodelu migranata, čime je otklonjen zastoj u evropskoj migracionoj politici, nakon što je nova vlada u Italiji napravila pomak od tvrdokornih antimigracionih politika.

Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lućiana Lamorgeze istakla je da je ideja da spaseni migranti budu poslati u različite članice EU četiri nedelje od iskrcavanja na obalu, kao i da tamo budu obrađeni njihovi zahtevi za azil.

Detalji nove šeme nisu poznati, ali je ona opisana kao dobrovoljna i privremena, a uključivaće trenutno samo četiri zemlje EU, iako se zemlje potpisnice nadaju da će se sporazum proširiti i na ostale zemlje članice Evropske unije i Šengen zone.

Broj azilanata koji bi mogli biti obuhvaćeni šemom bio bi manji od 10 hiljada.

Kako prenosi Politico, novi mehanizam bi se primenjivao tamo gde se država članica suoči sa nesrazmernim brojem zahteva u odnosu na broj stanovnika.

Iz Politico-a navode da bi definicija nesrazmernog broja zahteva mogla stvoriti probleme Italiji. Podaci Evropske agencije za azil (AECO) pokazuju da ne najveći broj registrovanih tražilaca azila u 2018. u odnosu na broj stanovnika zabeležen na Kipru, dok se Italija nalazi tek na 13. mestu, ispod Francuske i Nemačke.

Nova šema za raspodelu migranata će biti predstavljena svim zemljama članicama 8. oktobra u Luksemburgu.

Sporazum između Nemačke, Francuske, Italije, Malte i Finske ocenjuje se kao važan korak ka definisanju migracione politike Evropske unije, oko koje su zemlje članice podeljene još od 2015. godine.

Povezani članci

Reakcije na ostavku Mej: Hrabra odluka

EWB

Mogerini: EU odgovorno radi na odbrani i bezbednosti

EWB

Tusk apelovao na “oživljavanje” EU

EWB