fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

Uz podršku EU bolja kontrola bezbednosti hrane u Srbiji

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Od 1. januara 2018. godine počeće primena novog integrisanog informacionog sistema za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane, koji će pomoći da se sa jedne tačke bolje upravlja celim procesom, štiti unutrašnje tržište i olakša izvoz, rečeno je na konferenciji “Primena novih informacionih tehnologija na sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji”.

Integrisani informacioni sistem razvijen je uz podršku Evropske unije i omogućiće da građani budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu.

Projekat sproveden za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede integrisao je informacione sisteme službi koje su zadužene za to da hrana biljnog i životinjskog porekla i hrana za životinje u Srbiji bude bezbedna i propisanog kvaliteta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se primenom novog sistema u svakom trenutku znati s koje parcele je šta došlo, da li je hrana podesna za izvoz, da li može da se koristi i da li ima sve dozvole.

“Ovo je elektronska platforma koja će nam omogućiti kompletno horizontalno uvezivanje svih delova Ministarstva koji se bave inspekcijskim nadzorom”, rekao je ministar Nedimović i objasnio da će se pomoću tog informacionog sistema uvek znati šta je pronašla fitosanitarna inspekcija, šta se nalazi u registrima, kakvi su rezultati nadzora koje su obavili.

On je naveo da je počela obuka zaposlenih u veterinarskoj, fitosanitarnoj i poljoprivrednoj inspekciji za korišćenje ovog sistema.

Nedimović je dodao da će im sistem koristiti tokom pregovora za Poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednosti hrane.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da je EU podržala ovaj projekat sa 1,3 miliona evra, a da su se sa Ministarstvom poljoprirede dogovorili za dodatnih 300.000 evra za unapređenje hardvera, kako bi se obezbedila dugoročna održivost ovog informacionog sistema.

“Evropska unija će nastaviti da podržava ovakve inicijative koje su jako važne u približavanju i podršci Srbije na njenom putu ka EU, a pogotovo jer su jako opipljive za građane da bi znali koje su koristi od evrointegracija”, rekla je Norčič Štamcar.

V.d. pomoćnik ministra za Sektor poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović rekao je da ovaj informacioni sistem znaći mnogo, jer će imati jasne baze podataka, a biće povezani sa poljoprivrednom inspekcijom iz svih delova Srbije.

V.d. direktora Uprave za veterinu Emina Milakara istakla je da će “imati kompletni sled od proizvođača do potrošača” i da će u slučaju bilo kakvih incidentnih situacija moći brzo i efikasno da skupe podatke i da reaguju.

Šefica Grupe za međunarodnu saradnju Uprave za zaštitu bilja Snežana Savčić Petrić rekla je da će ovaj sistem pomoći da se efikasnije obavljaju poslovi, što vodi ka efikasnijoj javnoj upravi, transparentnijem i odgovornijem radu, jer će javnost moći na portalu da vidi sve podatke vezano za njihovo poslovanje.

Povezani članci

Podrška Italije i EU poljoprivredi Srbije

EWB

U Kovačici predstavljeni uslovi za korišćenje IPARD fonda

EWB

Poljoprivredi do 2020, 175 miliona evra bespovratno iz EU

EWB