fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

V Dem Institut: Srbija u grupi država sa najvećim demokratskim nazadovanjem

Foto: CRTA

GETEBORG – Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V Instituta “Autokratija postaje viralna”, Srbija je nalazi u grupi država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina.

U izveštaju se navodi da je integritet izbornog procesa opadao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

“U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore”, stoji u izveštaju.

Srbija je u kategoriji država u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a država je klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma.

Izveštaj je takođe zabeležio da je u Srbiji primećeno da je vlada uvodila prekomerna ograničenja za kretanje migranata u izbegličkim kampovima.

Zbirni nalazi ovog instituta su da je 2020, “godina zaključavanja” zamenila 2019, “godinu protesta”. Kako se navodi, većina demokratija ponaša se odgovorno tokom pandemije, dok je situacija gora u autokratijama, gde su bila velika ili umerena kršenja demokratskih normi kao deo odgovora na krizu COVID-19.

Povezani članci

Skup Jadransko-jonske inicijative u Šibeniku: EU da izdvoji više novca za prekograničnu saradnju

EWB

Đilas u pismu Tusku: Jedino objašnjenje za Vašu podršku Vučiću je da ste ga zamenili sa nekim

EWB

Da li je KFOR i dalje garant stabilnosti i bezbednosti na Kosovu?

Mateja Agatonović