fbpx
European Western Balkans
Politika

Vajgl: Evropska budućnost Srbije razlog za organizovanje seminara sa liderima opozicije

BEOGRAD – “Budući da sam se kao izvestilac iz senke grupe liberala u Evropskom parlamentu za Srbiju, dosledno zalagao za evropsku budućnost te zemlje, dosledno sam i ukazivao na otvorene probleme i odstupanja od standarda koje EU očekuje”, izjavio je za Danas Ivo Vajgl, poslanik Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u Evropskom parlamentu i izvestilac za Makedoniju.

To je, naglasio je on, jedini razlog za održavanje semniara o političkoj situaciji i stanju ljudskih prava u Srbiji, koji ALDE organizuje naredne srede, a na kojem će učestvovati i lideri opozicije i osnivači Saveza za Srbiju Vuk Jeremić i Dragan Đilas.

Na seminaru je takođe najavljeno učešće Maje Vasić Nikolić iz NUNS-a, kao i Vajglovog kolege poslanika Jasenka Selimovića.

“Drago mi je da će se glas kritičke srpske javnosti čuti i u Evropskom parlamentu”, rekao je Vajgl, dodajući da oni koji protestuju na ulicama gradova Srbije mogu da računaju na podršku jer se bore za vrednosti na kojima se temelji EU.

Ocenio je da je stanje ovih vrednosti, kao što su vladavina prava, sloboda medija i izražavanja i prava, pluralna parlamentarna demokratija, kritično.

Vajgl je takođe odlučio da ne vredi odgovarati na kvalifikacije dela srpskih medija, koji su skup ocenili kao “antisrpsku zaveru”, a njega lično kao “srbomrsca”.

Povezani članci

Ministarstvo finansija predalo Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine

EWB

Ekonomska, bezbednosna i politička saradnja u fokusu Londonskog samita

EWB

Savet Evrope: Srpske vlasti da poprave odnose sa opozicijom na lokalnom nivou

EWB