fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vajgl: Organizovani kriminal značajan problem u Srbiji

BEOGRAD – Neefikasnost Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i drugi problemi, kao što su nedostatak medijske slobode i nezavidan položaj manjina, zaslužuju da se nađu u izveštaju Evropskog parlamenta, rekao je slovenački političar Ivo Vajgl, član Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije i izvestilac liberalnih partija za Srbiju, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je, u debati pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, ovo pitanje pokrenuo još u junu. “Radi se o tome da je bilo oko 80 slučajeva tipično mafijaških ubistava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, pet ili šest, a da je samo u oko šest slučajeva neko priveden pravdi. Svi ostali su nestali negde u pravosudnim kanalima.”

Još više je zabrinjavajuće, smatra Vajgl, to što postoji sumnja da je odlaganje povezano sa umešanošću politike, pa možda i visokorangiranih političara u poslove bliske mafiji.

“Nažalost, jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan su, generalno, bili i ostali deo Evrope u kome se organizovani kriminal širio preko državnih granica. Postoje sjajne veze između mafijaških organizacija u državama Zapadnog Balkana, uključujući i države koje su članice Evropske Unije,” rekao je Vajgl, dodajući da je potrebno više saradnje regionalnih policija i tužilaštava za organizovani kriminal.

Kao dodatna dva problema koja je primetio u Srbiji, Vajgl je izdvojio smanjivanje slobode medija i neefikasnost rada institucija zaduženih za zaštitu manjina.

“Ponovo, formiraju se institucije za zaštitu manjina, ali kada razgovaram sa predstavnicima romskih organizacija na primer, kažu mi da postoje institucije, ali da se njihova situacija nije promenila na bolje. Takođe, problemi su i sa nacionalnim manjinama u Vojvodini gde se vidi očigledan napor države da kontroliše organizacije nacionalnih manjina”, pojasnio je svoj stav.

U zaključku intervjua, Vajgl je napomenuo da je dobijao brojna uveravanja o dobrom stanju na medijskoj sceni, ali da su srpske vlasti ostale neme što se tiče kritika na račun suočavanja sa organizovanim kriminalom.

Povezani članci

Srbija između Brisela i Moskve

Emina Muminović

Frojdenštajn: Neutralnost neće pomoći Srbiji na putu ka EU

EWB

Sledeće godine vežba Srbije i BiH u okviru Inicijative A5

EWB