fbpx
European Western Balkans
Politika

Vajgl: Politička kriza u Srbiji možda čak i gora nego što je bila u Severnoj Makedoniji

Ivo Vajgl na Beogradskog bezbednosnom forumu 2019; Foto: Flickr / Belgrade Security Forum

BEOGRAD – Povodom zahteva opozicije u Srbiji da EU izradi izveštaj o zarobljavanju države i medija po uzoru na rešavanje krize u Severnoj Makedoniji, bivši poslanik u Evropskom parlamentu koji je bio jedan od posrednika među makedonskim strankama 2015, Ivo Vajgl, ocenio je da je situacija u Srbiji danas možda čak i gora nego što je tada bila u ovoj zemlji.

“Ja bih rekao da je (Srbija) u jednako lošem položaju, a možda čak i gorem, jer je Srbija izgubila nešto što Makedonija nije imala – jednu širinu demokratske javnosti, naprednu i originalnu štampu, medije, kulturu”, rekao je Vajgl za “Pregled dana” kanala Newsmax Adria.

On je, komentarišući odnos evropskih lidera prema situaciji u Srbiji, procenio da je geopolitika i dalje ključan okvir kroz koji oni posmatraju procese u zemlji.

“Srbija ima jedan veoma bizaran status, jer većina ljudi koju ste pomenuli, od Merkel do Makrona, Srbiju gledaju samo kroz optiku geostrategije”, naglasio je Vajgl.

Za vreme svog mandata u Evropskom parlamentu, Vajgl je zajedno sa Eduardom Kukanom i Ričardom Hovitom posredovao između vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji u cilju rešavanja političke krize i postizanja sporazuma o održavanju fer izbora.

Oliver Branković, dopisnik iz Beograda za RTV Makedonija, izjavio je za Newsmax Adria da postoji dosta sličnosti između Srbije i tadašnje Makedonije, u kojoj je važnu ulogu ka razrešenju situacije igrao “Pribe izveštaj” o vladavini prava. Sličan dokument sada zahteva opozicija u Srbiji.

Međutim, Branković je dodao da je bitan politički momenat kada se takozvani “Pribe izveštaj” izveštaj pojavio u Makedoniji, napominjući da je tadašnji premijer Nikola Gruevski pružao otpor izveštaju, ali da je on ipak sastavljen.

“U izveštaju su jasno i precizno notirane sve anomalije u pogledu situacije u Severnoj Makedoniji”, naglasio je Branković.

Prema Brankovićevom mišljenju, iako su se u Srbiji održali izbori i demonstracije, njegov stav je da momenat nije dobar, jer ceo svet, i SAD i EU, sada čine napore da “restartuju” kosovski dijalog.

Povezani članci

Majstorović: Proširenje EU u drugom planu

EWB

Brnabić: Srbija lider na Balkanu u mirovnim misijama

EWB

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta dobra mapa puta za Srbiju

EWB