fbpx
European Western Balkans
Politika

Vajgl: Proširenje postalo prioritet EU

PODGORICA – Bivši šef slovenačke diplomatije, evroposlanik Ivo Vajgl kaže da je upravo mešaje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu učinilo proširenje na Jugoistočnu Evropu prioritetom Evropske unije.

Zamora od širenja nema i u celoj Uniji postoji volja da Crna Gora što pre uđe u EU, kazao je Vajgl za podgoričku Pobjedu.

Odogovarajući na pitanje, koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja, Vagl je kazao da nema utisak da je nastupio zamor, već da naprotiv sada ima utisak da je ponovo ta svest o kompletiranju Evropske unije sve snažnija i da je porastao interes za širenje.

“EU je veoma zainteresovana za stabilizaciju prilika na evropskom kontinentu, a toga nema dok Jugoistočna Evropa ne postane deo Unije. Kada se dovrši proces integracija nestaće i međusobni problem u regiji, ali i mitovi prošlosti koji i danas vladaju politikom na Balkanu. U Evropskom parlamentu sam već drugi mandat i znam da je Crna Gora bila neproblematič na buduća članica i uvek se ispoljavala želja da što pre uđete u EU”, naveo je Vajgl.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori nikada nisu bili veliki strukturalni problemi. “Međutim, ima razloga za ozbiljan rad na reformama. Jedna od tih reformi je i ona u medijskoj sferi, kao i u sferi pravne države. Mora se raditi na suzbijanju korupcije, jačanju pravosuđa, efikasnijoj administraciji. Znači, moraju se snažiti institucije koje će građanina postaviti u jedno sigurno okruženje”.

Kazao je da tu još ima deficita u Crnoj Gori.

“Ali, zato ima i mnogo pozitivnih stvari. Imao sam priliku kroz nekoliko godina posmatrati odnose u parlamentu. Mislim da je bila postignuta saglasnost o prioritetu, kada je bila reč o približavanju Evropskoj uniji”, kazao je Vajgl.

Povezani članci

Žiofre sa Orlićem: Potreban dalji rad na produbljivanju reformi ka EU

EWB

Otvoreni Balkan ne prestaje da trese Crnu Goru

Sofija Popović

Izveštaj EK: Broj rešenih slučajeva visoke korupcije u Srbiji manji nego u prethodne dve godine

EWB