fbpx
European Western Balkans
Region

Vajgl: Tenzije štete regionu i perspektivi EU integracija

BRISEL – Izvestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu i član Delegacije za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije Ivo Vajgl upozorio je danas da tenzije na Balkanu nanose štetu regionu i perspektivi procesa proširenja.

On je pozvao region da se predstavi kao homogen i pouzdan partner EU.

”U ovom trenutku u mnogim zemljama članicama možemo videti porast oklevanja kada je reč o nastavku procesa proširenja i fokusiranje na konsolidaciju Unije koja je uzdrmana Bregzitom, finansijkom i izbegličkom krizom. Najneproduktivnije što zemlje kandidati mogu da urade jeste da pojačaju međusobne tenzije i da se okrenu tradicionalnoj netrpeljivosti zasnovanoj na istorijskim ili pseudo istorijskim pitanjima”, izjavio je Vajgl za Tanjug povodom političko-diplomatskog spora koji je prethodnih dana trajao na liniji Beograd-Skoplje.

On je naglasio da region, ukoliko želi da zadrži perspektivu proširenja ”živom i podržanom”, mora da se predstavi kao homogen, privlačan kao tržište, ali i ”pouzdan partner i dodata vrednost” evropskoj stabilnosti i bezbednosti.

“Tenzije, polemike i prizivanje starih međunacionalnih rasprava su opasne i štetne za sve zemlje koje u njima učestvuju. Bilo bi korisno ako bi lideri na Balkanu bili svesni kada ulaze u radikalne verbalne konflikte sa susedima”, zaključijo je Ivo Vajgl u izjavi za Tanjug.

Povezani članci

Deklaracija iz Bukurešta: Podrška putu Srbije ka EU

EWB

EU poziva na fer i slobodne izbore na Kosovu

EWB

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB