fbpx
European Western Balkans
Politika

Valstrom i Soini sa državnim vrhom Srbije

Timo Soini i Margot Valstrom na sastanku sa državnim vrhom Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost, istakli su danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ministri spoljnih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom i Timo Soini, izrazivši nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija u našoj zemlji.

Kako je saopštila pres služba predsednika Republike, oni su razgovarali o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i o evropskim integracijama.

Ministri Valstrom i Soini su istakli da su Švedska i Finska pravi primer dobre saradnje, od praktičnih stvari za svakodnevni život stanovnika njihovih zemalja do dubokog političkog razumevanja.

Oni su izrazili nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija, jer Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost.

Dačić: Što više učinimo istoriju dosadnijom, biće nam bolje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas Švedskoj i Finskoj zbog podrške Srbiji na evropskom putu, navodeći da te zemlje podržavaju politiku proširenja.

Sa ministrima Švedske i Finske dogovoreno je unapređenje odnosa, rekao je Dačić i istakao da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao sa svim specifičnosti regiona i naporima koje Srbija ulaže u mir i stabilnost.

“Nadam se da se neće previše unervoziti slušajući naše priče u regionu. Voleo bih da i naš život bude tako dosadan, da nema problema, kao što je to verovatno u njihovim zemljama. Mi nažalost nemamo dosadnu istoriju, ali što je više učinimo dosadnijom biće nam bolje”, rekao je Dačić.

Navodeći da je Švedska vodeća zemlja kada je reč o bespovratnoj pomoći Srbiji, Dačić je izneo posdatak da smo dobili više od 250 miliona evra za razne namene.

On je naveo da je spoljnotrgovinska razmena sa Švedskom nešto veća od 200 miliona evra, a sa Finskom oko 100 miliona evra i istakao da se može raditi na tome da se ona poveća.

Povezani članci

Brnabić kritikovala otvoreno pismo evropskih poslanika povodom izbora u Šapcu

EWB

Novi pakt za Evropu: Bez reformi EU nema ni daljeg proširenja

EWB

Kocijančič: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Tanjug