fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Van der Belen: Mirno rešenje između Beograda i Prištine, Bregzit bez uticaja na proširenje

Aleksander van der Belen; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen istakao je danas u Beogradu da je svestan različitih stavova stručnjaka o ideji razmene teritorija, te da je stav Austrije da, ako postoji mirno, i saglasno rešenje koje su postigli Beograd i Priština, ono mora biti razmotreno sa velikom blagonaklonošću.

“Naglasak je na mirnom dogovoru dve strane”, rekao je austrijski predsednik na zajedničkoj pres konferenciji.

Van der Belen je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podvukao da EU ne želi da više prima nove članice sa nerešenim bilateralnim, odnosno graničnim problemima.

„Molim za razumevanje da se otvorena bilateralna pitanja moraju rešiti pre članstva. To ne treba shvatiti tako da EU ima posebnu uzdržanost prema Srbiji. EU je imala dva puta loša iskustva koje ne želi i treći put da ponovi. Prvo je bio Kipar, a drugo spor između Slovenije i Hrvatske“, objasnio je van der Belen.

Podvukao je da preovlađuje stav da otvorena granična pitanja moraju da se reše pre pristupanja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine preneo je da je stekao utisak u razgovorima sa Federikom Mogerini da i ona podržava da, ako postoji dogovor dve strane, EU, SAD i svi koji su direktno i indirektno uključeni u rešavanje ovog pitanja treba blagonaklono da priđu razmatranju solucije.

„Što se tiče razmene teritorije, svestan sam da postoje različiti stavovi stručnjaka. Stav Austrije je da, ako postoji mirno, i saglasno rešenje koje su postigli Beograd i Priština, ono mora biti razmotreno sa velikom blagonaklonošću. Naglasak je na mirnom dogovoru dve strane“, zaključio je on.

Van der Belen je takođe izjavio da teški pregovori oko Bregzita nemaju neposredne posledice na pregovore oko prijema novih članica EU, a naročito zemalja Zapadnog Balkana.

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara da li će pregovori oko Bregzita uticati na dinamiku prijema novih članica u EU.

Predsednik Austrije je rekao da ukoliko su ti pregovori, oko Bregzita, izazvali nešto, to je da je dovelo do shvatanja koliko je teško istupiti iz EU i da su “naši prijatalji iz UK” potcenili te poteškoće.

Predsednici Austrije i Srbije sutra će u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma diskutovati o odnosima EU i Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Mekalister: Današnji sastanak Vučića i Hotija samo početak normalizacije odnosa

EWB

Evropska komisija: Beogradu i Prištini se mora dati prostor za dogovor

EWB

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou 29. oktobra u Briselu

EWB