fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Van Rompej: Reforme se sprovode pre svega radi građana regiona

Herman van Rompej; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Belgije Herman van Rompej izjavio je da je proces pristupanja Evropskoj uniji u potpunosti zasnovan na zaslugama kao i da je brzina procesa u rukama zemalja kandidata.

“Zato smatram da je bolje udvostručiti reforme koje još treba da se izvrše nego da se spekuliše o stavovima država članica. U stvari, na kraju dana, nijedna država članica EU neće blokirati ulazak zemlje kandidata koja je dokazala da je savršena za pridruživanje porodici EU”, rekao je van Rompej u intervjuu za portal European Western Balkans.

Intervju u originalu možete da pročitate OVDE.

Prema njegovim rečima, politiku proširenja EU prate reči i prevedena je na stotine miliona evra godišnje, odnosno finansijsku i matrijalnu pomoć u širokom spektru, kako bi se pomoglo približavanje zapadnog Balkana, a naročito Srbije i Crne Gore kao zemalja kandidata porodici EU i pojačao razvojni potencijal zemlje.

Upitan da li smatra da je dobra ideja da se mesto evropskog komesara za proširenje poveri Mađarskoj koja se bori sa vladavinom prava, Van Rompej kaže da niko ne može da predvidi kako će neko raditi na bilo kojoj profesionalnoj poziciji i da je to slučaj i sa komesarima EU, bez obzira kojoj nacionalnosti propada.

“Kada jednom postanete član komisije EU razumljivo je da se oslobodite svog nacionalniog identiteta i radite u zajedničkom intereseu svakog evropskog građanina. Zato ćemo morati da odbacimo svaku sumnju prema svakom evropskom komesaru i sudimo o njemu ili njoj na osnovu njegovog ponašanja u EK, a ne u prošlosti”, rekao je Van Rompej.

Govoreći o tome da li je pravedno što su neke zemlje skeptične prema otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, van Rompej kaže da on lično podržava otvaranje pregovora sa obe države.

Kako je objasnio za Belgiju i mnoge druge članice najvažniji je integritet EU što znači da principi poput vladavine prava, jakih demoktratskih institucija i fundamentalnih vrednosti, poput slobode izražavanja ostaju u centru pažnje EU.

Odgovarajući na pitanje kakva se poruka šalje zemljama Zapadnog Balkana kada Severna Makedonija nakon promene imena i rešenog spora sa Grčkom nije dobila zeleno svetlo za otvaranje pregovora, Van Rompej objašnjava da bi države Zapadnog Balkana trebalo da se fokusiraju na svoj put i napredak.

“Pokrenute reforme ne treba da budu sprovedene samo da bi se olakšao put ka pridruživanju EU, već i radi sopstvenih zasluga. Reforme koje zahteva EU trebalo bi da budu sprovedene pre svega radi vas, građana Zapadnog Balkana, koji će imati koristi od boljeg upravljanja i pravilne primene demokratskih pravila i propisa”, rekao je van Rompej.

Povezani članci

Problemi borbe protiv korupcije u kontekstu evropskih integracija

Nemanja Nenadić

Fajon i Bilčik: Očekujemo da se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv režima u Rusiji

EWB

Jevtić: EU najznačajniji partner Ministarstva za povratak

EWB