fbpx
European Western Balkans
Politika

Vanredni izbori na Kosovu najverovatnije u septembru

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – Kako prenose mediji, vanredni izbori na Kosovu će se održati 8. septembra, nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja prošlog petka.

Ova vest potvrđena je iz kabineta predsednika Hašima Tačija, koji trenutno razmatra svoje nadležnosti u pogledu raspisivanja vanrednih izbora nakon pada vlade, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema Ustavu Kosova, predsednik može da raspusti Skupštinu ukoliko se vladi uspešno izglasa nepoverenje, ili Skupština ne izglasa novu vladu 60 dana nakon inauguracije. Skupština takođe može da izglasa svoje raspuštanje dvotrećinskom većinom glasova.

Većina velikih partija, kako se čini, podržava izbore. Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je u subotu da su izbori neizbežni.

“Izbori su sada neizbežni. Demokratska partija Kosova spremna je za izbore, kada god budu održani. Jedina stvar koja je ostala da se raspravi je kada će to biti”, izjavio je Veselji, prenosi IBNA.

Partije opozicije, Samoopredeljenje! i Demokratski savez Kosova, odbile su bilo kakvu mogućnost da uđu u prelaznu vladu, zahtevajući da konsultacije povodom datuma novih izbora počnu odmah.

Sam Haradinaj izjavio je da preferira “vraćanje mandata narodu”.

“Trenutno završavam pismo Predsedniku i Predsedniku Skupštine. Nakon toga, Skupština može da se raspusti ili predsednik može da je raspusti i raspiše nove izbore”, izjavio je Haradinaj za RSE.

Koalicija oko Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i Veseljijeve Demokratske partije, zajedno sa koalicijom oko Demokratskog saveza i Samoopredeljenja imaju dovoljno poslanika da izglasaju raspuštanje Skupštine.

Povezani članci

Politiko: Varhelji “žmuri” kada govori o Srbiji zbog bliskih veza Srbije i Mađarske

EWB

Kocijančič: Protesti osnovna vrednost demokratije, ali moraju ostati u skladu sa zakonom

EWB

Godišnji izveštaji Evropske komisije o kandidatima tek na jesen?

EWB