fbpx
European Western Balkans
Politika

Varheji: Lajčak dobar izbor za izaslanika EU za dijalog

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji; Foto: Wikimedia Commons

PRAG – Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak je dobar izbor za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, smatra evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

“Znajući gospodina Lajčaka i njegova dostignuća, mislim da je on vrlo dobar izbor i dobra pomoć da nas dvojica pokrenemo stvari napred (u dijalogu Beograda i Prištine) i mislim da ćemo biti dobar tim”, rekao je Varheji u Pragu tokom samita zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome da li bi se najavljeno imenovanje izaslanika EU za Zapadni Balkan kosilo sa onim što kao evropski komesar za proširenje radi, Varheji je kazao da je to pitanje koje treba postaviti visokom predstavniku Žozepu Borelu. “Ali”, dodao je Varhelji”,”iz naše diskusije, a imao sam sastanak i sa kandidatom za visokog predstavnika, to funkcioniše, za sve nas. Mislim da je predlog više o dijalogu između Prištine i Beograda i pokušava se da se tu stvari pomere napred”.

O tome da li je problem to što država Slovačka, iz koje dolazi Lajčak, ne priznaje nezavisnost Kosova, evropski komesar da Lajčak ne bi predstavljao Slovačku kada bi radio za Evropsku uniju.

Za RSE je ranije iz diplomatskih izvora potvrđeno da je Lajčak i formalno predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije.

Povezani članci

Srbija za dve godine u samo jednom poglavlju ima “dobar napredak”, manje nego prethodnih godina

EWB

Tenzija na sastanku Dačića i Varheljija

EWB

Han: Sloboda izražavanja se ne može ostvariti bez lidera regiona

EWB