fbpx
European Western Balkans
IPA

Varhelji: Evropska komisija predlaže povećanje IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana

Oliver Varhelji na saslušanju u Odboru za spoljne poslove EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija predlaže povećanje pretpristupnih IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana u narednom budžetu EU i priprema ekonomski plan za region, izjavio je komesar za proširenje Oliver Varhelji, predstavljajući spoljnopolitički finansijski plan Unije, prenosi Insajder.

Za zemlje Balkana i Tursku u novom budžetu predviđeno je 14,5 milijardi evra pretpristupne pomoći, u odnosu na 11,7 milijardi koliko je izdvojeno u periodu od 2014. do 2020. godine, izjavio je Varhelji.

Osim toga, Varhelji je saopštio i predlog Evropske komisije da se iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatna milijarda evra koju bi zemlje u susedstvu EU i Zapadni Balkan mogli da koriste za saniranje ekonomskih posledica pandemije. On dodaje da time nastoje da spreče širenje ekonomskog jaza nakon pandemije.

„Sve to omogući će nam da na jesen izađemo sa značajnim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, da počnemo da radimo na povezanosti u oblasti energije, transporta, na zelenoj agendi, kao i da uključimo region u digitalnu agendu EU i približimo ga što više ekonomiji EU“, izjavio je Varhelji.

 

Komesar za proširenje je naglasio da je cilj ekonomskog i investicionog plana, koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, upravo da se smanji i potpuno nadoknadi zaostatak Zapadnog Balkana za prosekom EU.

„Naravno, situacija je drugačija kad ste članica EU, jer onda možete da računate na punu solidarnost svih ostalih članica. Koliko razumem, to je jedan od razloga zašto zemlje Balkana žele da budu deo EU“, zaključio je Varhelji.

Predlog za oporavak ekonomije pod nazivom Sledeća generacija EU (NextGenerationEU) za period 2021-2027 odnosi se na rastuće potrebe za humanitarnom pomoći u najranjivijim delovima sveta.

Povezani članci

Ministarka Joksimović sa Fabricijem: EU je dominatni razvojni partner Srbije

EWB

Vlada: EU odobrila prenamenu 94 miliona evra iz IPA fondova

EWB

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

EWB