fbpx
European Western Balkans
Politika

Varhelji: Evropska unija isporučuje rezultate

Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropski komesar Oliver Varhelji ocenio je da je danas značajan dan za region i Srbiju jer je potpisan veliki razvojni projekat izgradnje pruge do Niša, za šta je EU dala 600 miliona evra nepovratne pomoći, prenosi FoNet.

„Putovali smo vozom, ambasadori država članica EU su putovali sa nama i izabrali smo ovaj projekt, jer on može da promeni realnost na terenu za građane Srbije, juga Srbije i time celokupnog regiona“, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem na stanici Prokop.

Prema njegovim rečima, taj projekat će doneti nova radna mesta, ulaganja u oblastima koje su najprotrebnije na jugu Srbije. On je dodao da će moderna pruga, sa brzinom voza i do 200 kilometara, smanjiti vreme putvanaj roba i ljudi.

Varhelji je podsetio da je ovaj projekat deo Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan kojim se pokušava mobilisati jedna trećina rasta BDP regiona ili 30 milijardi evra.

„Pored podrške u sektoru energetike, sada ulažemo u saobraćaj da bi se dobio novi zamah u razvoju“, rekao je on i podsetio i da je Srbija dobila direktnu podršku u budžet od 150 miliona evra kako bi se ublažili efekti energetske krize u Srbiji.

Varhelji i Vučić su se, pre obraćanja medijima, provozali vozom od Beograda do Ripnja i u vagonu prisustvovali otpisivanju prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci i ministar građevinarstva Goran Vesić. Sporazum koji je potpisan tiče se deonice Stalać – Đunis, duge 17,7 kilometara, a ranije je najavljeno da će se na pruzi Beograd – Niš, koja će biti nastavak na brzu prugu do Budimpešte, vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na čas. Izgradnja je planirana u tri etape: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš. Evropska unija će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra: kroz kredit EIB 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, a donacija EU je 598 miliona evra, a čega je do sada odobreno 265 miliona.

Brnabić: Reforme vladavine prava prioritet

Tokom posete Srbiji, komesar za proširenje se sastao i sa predsednicom Vlade Srbije. Kako su saopštili iz kabineta premijerke, Brnabić je u razgovoru istakla da su prioritet Vlade Srbije reforme u oblasti vladavine prava, pre svega pravosuđa i medija, i podsetila da je cilj nedavno usvojenog seta pravosudnih zakona u Skupštini Srbije jačanje nezavisnosti i samostalnosti pravosudnih organa.

Kada je reč o sektoru informisanja i medija, Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, dok je prioritet završetak izrade pre svega Izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima kao i Zakona o elektronskim medijima. Dodala je da je takođe veoma važno da se nastavi sa punom primenom Medijske strategije.

Komesar Varhelji je rekao da je važno da se nastavi rad na usvajanju medijskih zakona i ukazao na važnost usklađivanja sa direktivama EU u toj oblasti i istakao važnost i značaj usvajanja seta pravosudnih zakona.

Brnabić i Varhelji takođe su razgovarali o energetici i saradnji u toj oblasti. Brnabić je rekla da će izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom biti gotova do kraja 2023. godine i da je za Srbiju izuzetno značajna finansijska pomoć EU za transformaciju u ovom sektoru. Komesar Varhelji je pohvalio način na koji Srbija upravlja migracionom krizom i dodao da je EU spremna da pomogne u daljem rešavanju ovog problema, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Ejhorst: EU ima najveći uticaj na Balkanu, želi mir

EWB

Joksimović: Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije

EWB

Deset bivših ministara spoljnih poslova pozvali na jedinstvo EU povodom proširenja

Tanjug