fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Varhelji i Fajon različito o izbornim uslovima u Srbiji

Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i Oliver Varhelji u EU info centru, februar 2020; Foto: Twitter / tfajon

BEOGRAD – Dok evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji veruje da je Srbija blizu uslovima za slobodne i poštene izbore, koji će biti uspostavljeni čim se sprovedu sve preporuke iz međupartijskog dijaloga, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon naglasila je da se medijska situacija u zemlji pogoršava.

Govoreći na konferenciji za novinare u Beogradu, koji je danas posetio sa Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Varhelji je rekao da parlament Srbije radi na uslovima za fer izbore i da će uskoro imenovati dva nestala člana Regulatornog tela za elektronske mediji (REM).

Prema njegovim rečima, unutarstranački dijalog pod posredstvom Evropskog parlamenta postigao je značajne rezultate.

“Pozivamo sve političke stranke da učestvuju u izborima”, rekao je komesar.

Prošle nedelje, najveće opozicione stranke potpisale su “Deklaraciju o bojkotu” parlamentarnih izbora 26. aprila, tvrdeći da nema poštenih uslova za izbore.

Pročitajte još: Kakva je ispunjenost izbornih reformi na dan dolaska posrednika iz EU?

Neke zabrinutosti koje su izrazile opozicija i civilno društvo iznela je i Tanja Fajon.

“Glavna poruka koju danas imamo je: sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija”, rekla je Fajon.

Ona je rekla da se situacija u medijima pogoršava i da je to registrovao i OEBS i međunarodna zajednica.

Reagujući na komentar koji je ranije danas izneo poslanik i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, da „ona nastavlja rat 1991. između Slovenije i Srbije na drugačiji način“, Fajon (građanka Slovenije) rekla je da ona i dalje se oseća dobrodošlim u Srbiji i da je ovo komentar jednog poslanika koji je i ranije izražavao govor mržnje.

„Žao mi je što političari šire mržnju. Ovo pogoršava poverenje građana u institucije “, rekla je Fajon.

Sednica na kojoj je Martinović dao ovu izjavu bila je posvećena zakonima o koji spuštaju prag za ulazak u parlament sa 5% na 3%.

Upitan da prokomentariše ovu temu, Varhelji je rekao da je, iako promene u poslednjem trenutku nisu uvek najbolji način za započinjanje izbora, dobio uverenje da ih čitav parlament podržava.

Većina opozicionih poslanika bojkotuje sednice parlamenta više od godinu dana, navodeći kao razlog postupke vladajuće stranke koji su zabeleženi i u Izveštaju Evropske komisije iz maja 2019. godine.

Bilčik: Nismo poslednji put ovde

Izveštač EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je na konferenciji za novinare da je, ubrzo nakon objavljivanja predloga Evropske komisije za novu metodologiju proširenja, poruka posete da je proširenje visoko na dnevnom redu institucija EU.

On je rekao da je nedostatak poverenja između političkih aktera glavni problem u Srbiji.

“Svaku priliku do poslednjeg dana pre izbora treba iskoristiti kako bi svi mogli učestvovati na njima”, rekao je, dodavši da je prostor u javnim medijima jedan od najvažnijih aspekata.

Teško da je ovo poslednji put da predstavnici EP budu u Srbiji, rekao je Bilčik i dodao da se nada da će se posrednici vratiti što je pre moguće, a naročito nakon izbora.

Povezani članci

[VIDEO] Napredak unazad

FoNet

EWB SCREENING / Mirjana Jovanović: Životna sredina treba da bude jedan od prioriteta nove vlade

EWB

Pismo opozicije EP: Započeti konsultacije o međustranačkom dijalogu što pre

EWB